Damesmode Dames Plussize Mode tricot / jersey Blogger Steffie Naaitechnieken

Wikkeltop maken/ Patroon verlengen

8 januari 2019

Maak een mooie flatteuze wikkeltop en verleng desgewenst het patroon, het is niet zo moeilijk als het lijkt!

Een patroon verlengen? Het lijkt ingewikkeld, maar is eenvoudiger dan je denkt! Deze wikkeltop is een must-have in je garderobe, met een kleine aanpassing kan je dit patroon op je gewenste lengte maken. Ik zal het je stap voor stap uitleggen.

Een ingewikkeld patroon…

 

Voor een wikkeltop! Ha-ha

 

Oké zo lastig is het patroon niet, maar ik kon het niet laten. Laat je niet intimideren door de eerste blik op het patroonpapier want deze top is makkelijk dan het lijkt!

 

Ik ben zo iemand die het altijd warm heeft. En dan weer koud. En dan weer warm. En dan weer, nou ja, je snapt het probleem. Ik maak het liefst jurken met kortere of ¾ mouwen zodat ik een vestje of trui erop kan dragen. Het nadeel van truien; als je die in de winter 4 keer over je hoofd aan en uit trekt is je haar zo ontzettend statisch. Ik heb een plank vol met hetzelfde model vestjes in allerlei kleuren. Alleen na een tijdje wil je toch eens wat anders.

 

Gretchen “Gertie” Hirsch

Haar naam zal je vaker tegengaan komen in het blog. Gertie is een Amerikaanse dame, die ontwerpt voor Butterick patterns, een eigen boeken lijn heeft met vintage patronen, en haar eigen patronen lijn genaamd Charm Patterns.

Butterick 6285 is ook door Gertie ontworpen. Het is een wikkeltop en een volle rok met plooien. De rok heb ik nog niet gemaakt, maar staat nog op mijn to make – list.

Het fijne aan Gertie is dat zij heel actief is op social media en op haar eigen website. Ze heeft vaak uitgebreide blogs, en sew-along’s die bomvol informatie en handige tips staan.

 

De top bestaat uit 2 lagen en word gemaakt van stretch stof. Ik heb een zachte katoenen tricot genomen, die niet van Budgetstoffen is, maar zij hebben een uitgebreid aanbod aan mooie tricot en jersey op hun website. Het patroon is geschikt voor 2 way en 4 way stretch, dus je kan ook lycra gebruiken. Omdat het uit 2 lagen bestaat, zou ik oppassen voor te dikke stoffen. Dankzij de dubbele laag is tricot al warm genoeg.

 

Na wat onderzoek op internet naar ervaringen van mensen, vonden veel mensen het patroon aan de korte kant. Butterick is een Amerikaans patroon en hun patronen zijn gebaseerd op een lengte van 165 cm – 168 cm. Ik ben zelf 172cm dus ik wilde het patroon verlengen.

 

Het patroon bestaat uit 1 deel. Voorpand, achterpand en mouwen knip je in 1 stuk. Pardon? Dit was wat mij tegenhield in het begin. Kan ik hier nou iets leuks van maken? Maar geloof me, zet door en dan vallen alle puzzelstukjes in elkaar.

 

Maar hoe ga je dit patroon verlengen? Bij de meeste patronen staat een lijn aangegeven waarop je een patroon kan verlengen of verkorten. Dit patroon had dit alleen bij de mouwen maar niet voor de voor en achterpanden.

Voor het achterpand een lijn getrokken haaks op de middenrug naad bij het achterpand. Dit knip je door en schuif het uit elkaar. Ik heb het patroon verlengd met 2,5 cm. Plak een stuk patroonpapier ertussen en teken met een curve liniaal een vloeiende zijnaad. Ik heb een nieuwe figuurnaad getekend vanaf het punt van de naad naar het begin van de figuurnaad.

Bij het voorpand gedeelte heb ik een lijn haaks op de centerfront lijn getekend. Ook deze knip je door en verleng je met 2,5 cm. Patroonpapier ertussen plakken en de zijnaden tekenen.

Natuurlijk zijn er meerdere manieren op dit te doen. Ik vond dit zelf de makkelijkste optie.

 

De top wordt genaaid met je naaimachine. Geen lockmachine nodig. Je kan een speciale stretch steek ervoor nemen, of een lichte zigzag steek. Ik heb zelf een rechte steek gebruikt en lichtjes aan de stof getrokken tijdens het naaien. Dit doe ik bij alle naden, behalve de figuurnaden en de strikbanden, want die hoeven niet te stretchen.

 

Het naaien van de top is (als je zoals ik 29 keer het patroon goed bestudeerd heb) goed te doen. Nadat je de mouwen met zijnaden en de centerback hebt genaaid lijkt het al op een vestje. Vergeet niet in de rechterzijnaad een opening open te houden voor de strikband. De voering zet je hetzelfde in elkaar, alleen zit nu de opening voor de strikband aan de linkerkant.

 

De mouwen zijn wel even een dingetje. Volgens het patroon stik je de mouwen met de hand samen. Voor mij te veel gedoe! Gertie heeft daar een mooiere manier voor bij haar sew-along. Laat de opening over bij de taille, wanneer je de top en voering op elkaar naait. Keer de top binnenstebuiten zoals de naaibeschrijving.

 

Wanneer je de 2 lagen mouwen op elkaar hebt liggen, vouw de naadtoeslag van beide lagen tegen elkaar zoals ze genaaid zouden worden en speld deze op 1 plek vast.

Ga met je hand door de opening in de taille-naad en trek van binnenuit de mouw naar buiten via het gaat. Je kijkt naar tegen de binnenkant van je mouwen aan.

De volgende stap lijkt een beetje raar, maar speldt nu de 2 lagen aan elkaar rond het armsgat. Het zijn net 2 tunnels die aan elkaar worden vastgezet.

Naai de 2 lagen vast, en trek zachtjes aan je stof zodat het kan stretchen. Stop de mouwen weer terug naar binnen via de opening en schuif de 2 lagen weer over elkaar. En voilà! Mooi omgezoomde mouwen. Natuurlijk kan je het ook met de hand dicht stikken, of 2 lagen op elkaar en een tweeling naald gebruiken. De opening in de taille-naad stik je wel dicht met de hand.

Het is goed dat ik de top verlengd hebt, anders was deze zeker te kort geweest. Voor over een jurk kan deze lengte nu prima, voor op een rok of broek mag het zelfs nog wat langer. De achterkant wil nog wel eens uit de strikbanden glippen, hij zit ook vrij los aan de achterkant. Ik denk dat met het innemen van de figuurnaden dit probleem verholpen is.

 

Je kan de strikbanden aan de voorkant knopen voor een korte knoop of op je rug. Wil je een echte strik erin kunnen leggen, verleng dan de strikbanden met 20 cm.

In het kort:

Patroon: Butterick 6825

Maat: 18

Stof: Katoen tricot in grijs

Tijd: 1 dag

Aanpassingen: De top verlengd

Fijn: Simpel en leuk resultaat!

Minder fijn: Door de strikbanden krijg je wel extra bulk rond je taille. De lengte is nog een beetje tricky, en de mouwen mogen iets ruimer en langer.

Vaker maken? JA! In zo veel kleuren en stoffen! Korte mouwen voor de zomer, en glitter lurex stoffen voor de feestdagen.

Eindoordeel: Fantastisch! Het is een bijzonder patroon zoals het in elkaar zit, en in eerste instantie vond ik het een beetje eng. Maar ik ben helemaal verkocht, wat een heerlijke top is dit.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bregit
Bregit
4 jaren geleden

Supermooie wikkeltop! Staat je erg goed. Ik kan helaas het patroon nergens vinden/kopen! Misschien een link?😊