Voor vandaag wilde ik het een keer heel anders aanpakken!
Ik wil jullie graag vertellen over een leuke manier om designs op een stof te krijgen, namelijk… Strijk Vinyl!

Een voorbeeldje van wit strijk vinyl op Katoen Satijn

Strijk vinyl is een flexfolie die is aan te brengen op stof door middel van strijken. Je kunt super veel leuke vormen bedenken om als versiering op je kleding te gebruiken!
Strijk vinyl heeft 2 kanten. De matte kant, en de gladde glanzende kant.
De matte kant is de kant die je op de stof legt bij het strijken.
De Gladde kant is de kant waar je op strijkt.

Denk hier goed aan! Als je over de matte kant strijkt zal het folie aan je strijkbout zitten!
De Gladde kant heeft namelijk een plastic laagje die de folie beschermt!

Wanneer je een patroon direct op het vinyl wilt schetsen om deze uit te knippen, doe dit dan op de gladde kant. Dit kan moeilijk zijn met potlood, ik gebruik zelf vaak een hele dunne zwarte pen.

Wil je liever op de matte kant schetsen? Bedenkt dan dat je alles in spiegelbeeld moet schetsen, omdat dit de kant is die tegen de stof aan komt te liggen!

 

 

 

 

Wanneer je een groot design ergens op wilt strijken kan dit gewoon in delen!

Als deze vormen zijn uitgeknipt uit het vinyl kun je beginnen deze op te strijken.

Je kunt de strijkbout direct op de plastic kant houden zonder dat er wat gebeurt. Ik vind het zelf fijn om een lapje ertussen te houden zodat het vinyl niet in 1 keer muurvast zit op de stof.

Het is de kunst om een goede balans te vinden tussen niet te kort strijken en niet te lang. Meestal houd ik 3 seconden aan zonder doek er tussen, op de hoogste stand van de strijkbout.

Wanneer je te snel de strijk bout eraf haalt zal de folie niet plakken. Hou je hem er te lang op, zal de folie een lichte verkleuring hebben door de hitte.

Wanneer de folie goed vast zit aan de stof, keer je de stof om. Hierna strijk je nog een keer aan de ‘verkeerde kant’ van de stof waar het vinyl zit.

Laat het vinyl goed afkoelen!
Als deze volledig is afgekoeld kun je voorzichtig het plastic laagje van de folie aftrekken.

Gaat er een hoekje los? Geen nood! Als je het plasticje bewaart, kun je deze opnieuw over de folie leggen en opnieuw strijken! Doe dit niet te vaak, want dan komen er rimpels in de folie.

Het leuke van deze manier van versieringen is dat het werk op elke stof soort!
De 1e stof zal iets makkelijker zijn dan de ander, maar alles kan!
Hieronder heb ik twee voorbeelden van vinyl op Fluweel en Suede. Door de haren van fluweel was dit een moeilijke taak, maar het is gelukt!
Bedenkt wel goed dart als je stof niet tegen de strijkbout kan, MOET er een stofdoek tussen bij het strijken!

Suede Terracotta en Chique Flowers zijn mooie voorbeelden van de iets moeilijkere stoffen waar dit op te proberen is! Maar het resultaat zal er zijn!

In de tweede foto zijn de kleine gele designs op het jasje van strijk vinyl. Alleen zijn deze nog bewerkt! Uiteindelijk ben ik met stofverf over de vinyl gegaan om een kleurovergang te creëren!

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op