Paris, la ville de l’amour!

Begin april ben ik naar Parijs gegaan, met mijn man en Lisa (van de blog) en haar vriend. Mijn doel was om elke dag iets te dragen wat ik zelf had gemaakt!

Ter info: Ik spreek trouwens 3 woorden Frans en dat is het wel. Toen ik bij het treinstation een jus d’orange wilde bestellen heb ik heel lang moeten nadenken wat jus d’orange eigenlijk in het Frans was. Gelukkig sprak de beste man die mij hielp prima Engels en kon hij er om lachen. Vriendelijk glimlachen, bonjour en merci zeggen en je komt er wel! En de meeste restaurants hebben Engelstalige menu’s.

Op onze agenda stond ook Versailles. We wilden graag alles zien. Het paleis zelf, de tuinen in, en naar het Grand Trianon en Petit Trianon (een enorm eind lopen. tip: neem het treintje wat daar naar toe rijdt, €4.50 enkele rit, maar je voeten zijn je dankbaar).

Natuurlijk hoort daar een prachtige jurk bij, zodat ik net kan doen alsof ik Marie Antoinette bent die in haar paleis loopt. Let them eat cake! Of macarons, die zijn ook erg lekker, ik ben niet zo moeilijk.

Versailles is enorm indrukwekkend. Het is gigantisch groot, en over de top. De Galerie des Glaces, de spiegelzaal is prachtig, en je kijkt je ogen uit. In het Grand Trianon lag er zelfs luipaard print tapijt (dit wil ik dus ook hè). Elke kamer is groots, behangen met luxe stoffen, goud en schilderijen.

Wij zijn op een vrijdag geweest en in het paleis zelf was het druk, maar konden we wel prima lopen en kijken. Rond 5 uur zijn we naar het Trianon gelopen en daar was het erg rustig, en liepen we bijna alleen.

De stretch katoen – blurry roses van Budgetstoffen heeft een mooie klassieke bloemenprint. Het komt in 3 kleuren (zwart, blauw en rood), maar ik heb voor de zwarte versie gekozen zodat het mooi paste bij het zwarte fluweel band wat ik erop wilde naaien.

De stof is wat dikker dan een gewone katoen maar persoonlijk vind ik dat juist wel fijn. Daardoor valt de ¾ cirkel rok wel mooi naar beneden. En je hoeft niet bang te zijn voor harde windvlagen want het waait niet zo weg!

De stof heeft voldoende stretch om comfortabel te zijn, maar het is zeker geschikt is om te naaien voor beginners. Maar vergeet die stretch niet met het naaien, zodat je niet per ongeluk de stof uitrekt. Zoals ik de eerste keer had gedaan met het opnaaien van het fluweelband! Ik heb het hals beleg verstevigd met vlieseline tegen het stretchen. Ook bij de achterpanden heb ik vlieseline opgestreken, zodat het inzetten van de rits makkelijker werd. Ook kreukt het een stuk minder dan gewoon katoen dankzij de 5% spandex die erin zit.

Een goede beginners stof, dankzij de stretch is het wat meer vergevingsgezind als het gaat om pasvorm, maar is goed te naaien en glijdt niet weg onder je naaimachine.

 

Ik heb er een jurk van gemaakt, maar de stof is ook geschikt voor een leuke broek of misschien zelfs een colbert.

Het patroon dat ik heb gebruikt, komt uit Gerties Ultimate Dress Book. Het is een boek van designer Gretchen Hirsch en heeft verschillende patronen voor lijfjes, mouwen en rokken zodat je eindeloos veel jurken kan maken. In dit boek zitten de patronen op een patroonblad, die je wel moet overtekenen met patroonpapier.

Ik heb het basic bodice + sleeves en de ¾ circle skirt genomen. Ik heb zelf een vierkante halslijn getekend, en de bijhorende facings (hals beleg).

Persoonlijk vind ik een ¾ cirkel rok erg mooi. Een volledige cirkel vind ik net te groot en valt in veel plooien, een halve cirkelrok valt wat strakker en met minder plooien. De ¾ is precies goed, met wat plooien (maar niet te veel) en valt ruim over de heupen. Het is bijna mijn standaard rokpatroon geworden.

Gertie’s patronen zijn gemaakt voor de vrouw met curves, en gaat ook uit van een C-cup. Voor mij vallen de patronen vaak wat ruimer uit op de borst, zo dus ook met deze jurk. Ik had dit patroon al eerder gebruikt met een ronde en hogere halslijn, en dat leek netjes aan te sluiten. Maar omdat ik bij deze jurk de halslijn vierkant had gemaakt en verlaagd, bleek ik best veel ruimte over te hebben bij de buste en daarboven. Dit had ik kunnen opvangen door eerst een proefversie te maken, maar zoals vaker wel gebeurt, was ik eigenwijs en dacht ik dat het wel zou lukken. Dus de gouden tip van deze dag: verander je iets aan je patroon, maak een proefversie!

Voor een volgende jurk ga ik ook even terug naar de tekentafel om het patroon aan te passen. Ik zat nu met een jurk die eigenlijk al helemaal klaar was, maar niet goed paste en enorm afweek bij de borst (een beetje decolleté vinden we niet erg, maar dit was too much!).

Omdat we al snel naar Parijs gingen moest ik hier snel wat voor verzinnen (had ik al eens gezegd dat ik enorm goed ben met deadlines?). Mijn oplossing was eigenlijk vrij simpel. Ik heb de jurk aangetrokken en een plooi gespeld waar teveel stof zat. Omdat het patroon rond de taille wel goed zat, werd dit een soort langwerpige driehoek aan stof wat teveel was, met ruim 5 cm in de halslijn.

Ik heb het halsbeleg los gemaakt en deze driehoek gestikt en afgelockt. Er zat nu een naad middenvoor, en daar heb ik de fluwelen band overheen gestikt om dit te verbergen. (Ssst niet doorvertellen!)

 

 

Verder heb ik de jurk afgewerkt met een fluweelband om de mouwen en de zoom van de rok. Het geeft een classy en luxe uitstraling. Net een beetje extra flair zonder te druk aanwezig te zijn, want het patroon van de stof is al druk van zichzelf. Ik denk dat ik nog wat extra fluweelband rond de halslijn zelf ga stikken.

Een simpel patroon, maar door de stof en fluweelband is het toch een bijzondere jurk geworden.

 

In het kort:

Patroon: Gerties ultimate dress book (ook te koop via bol.com) basic bodice, ¾ circle skirt

Maat: Ik ben begonnen met een maat 16 maar veel aanpassingen gedaan, dat ik nu niet meer kan zeggen welke maat het is

Stof: Stretch katoen blurry roses zwart

Tijd: Ietsjes langer omdat ik wat foutjes had gemaakt, maar ongeveer een week

Aanpassingen: Naad in voorpand om de afwijkende halslijn netter te krijgen

Fijn: Prachtige stof, voelt heel luxe

Minder fijn: Misschien iets te mooi? Haha. Door de luxe uitstraling voelt het niet als een “ik ga even boodschappen halen, trek even snel wat aan” – jurk. Maar ja, ook als je boodschappen gaat halen mag je een mooie jurk dragen!

Vaker maken? Het patroon moet ik aanpassen, maar het is een fijn standaard patroon. De stof is prachtig en in de andere kleuren zou ik hem ook zo kopen

Eindoordeel: Ik voelde me net Marie Antoinette in Versailles!

 

Volg me ook op Instagram!

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op