Super leuke en simpele tassen voor elk moment!

Je ziet ze eigenlijk overal, de tote bags. Hele leuke tassen die je kunt gebruiken als strandtas, boodschappentas en zelfs als sporttas. Het leuke eraan is dat je het ook nog eens zelf kunt maken, nou vraag je je misschien af, maar hoe dan? Dat ga ik je nu leren!

           Materialen:

Voor de tas die ik heb gemaakt heb ik een Katoen-canvassen stof gebruikt. Deze stof voelt als een hele stevige stof die je niet zomaar kapot scheurt. Ik vind het heel leuk en handig om katoen-canvas te gebruiken omdat het natuurlijk stevig is, maar het ziet er ook leuk “geweven” uit en het is een makkelijke stof om mee te naaien. Met deze stof worden ook weleens kussens gemaakt of het wordt gebruikt als interieur stof om bijvoorbeeld stoelen mee te bekleden. Katoen-canvas is verkrijgbaar in, nou ik ga niet zeggen alle kleurtjes en printjes die je maar kan bedenken, maar er zit wel enorm veel diversiteit in, genoeg keuze dus. Bij budgetstoffen.nl heb je zo al ruim 80 verschillende printjes en kleurtjes.
Het enige qua fournituren wat je voor deze mega leuke tassen nodig is zijn naaigaren, je kunt er wel voor kiezen om een tote bag met een rits te maken maar dat ging mij als beginner nog iets te ver.
Patroon:

Voor deze leuke tassen heb ik zelf een patroon gemaakt, wat ik gebaseerd heb op een linnen tas die ik ooit van een museum had gekregen. Ik heb dit ongeveer overgetekend op patroonpapier (zie foto). Omdat dit eigenlijk gewoon een groot rechthoek is wat je dubbelvouwt heb je niet echt een patroon nodig, maar vanwege het recht knippen en het uitmeten is het wel handig om het goed uit te meten of net als mij het even over te tekenen op patroonpapier.

Om te beginnen vouw je de stof dubbel. Dit is makkelijker naaien want je hebt een naad aan de onderkant minder, wat er dus ook voor zorgt dat je wat minder stof nodig hebt.

Als je dit hebt gedaan kan je ervoor kiezen om het nog even te strijken, voor een ‘perfect’ resultaat. Hierna kun je het patroonpapier erop spelden en dat eventueel met een krijtlijntje omlijnen, ik heb dit gedaan omdat ik dit makkelijker knippen vind, zonder dat je rekening moet houden dat je stofschaar per ongeluk het papier in gaat.

Voor deze tassen heb je het volgende formaat stof nodig 40 cm x 30 cm (als je het dubbel gevouwen hebt: 80 x 30)

Ook knip ik meteen de 2 hengsels (formaat: 65 cm x 8 cm) uit. Je kunt hierbij kiezen tussen keperband of dubbelgevouwen stof, zelf vind ik het 2de leuker omdat je hierbij verder gaat in de stof. Maar bij sommige tassen is het leuker om het keperband als hengsels te doen.

Als je alles hebt uitgeknipt kun je gaan beginnen met naaien. Hierbij leg je de kant waar geen/weinig print op zit op z’n kop, dus in plaats van hoe je het geknipt hebt, zorg je dat de 2 “verkeerde” kanten aan de buitenkant liggen.

Als dit zo is speld je nog een paar spelden in het midden van de stof zodat het niet van elkaar af gaat schuiven.

Dan naai je ongeveer 1 cm van de rand af gewoon een rechte lijn.

Hiermee ga je door tot ongeveer 5 cm vanaf de bovenkant, deze rand moet openblijven omdat hier uiteindelijk een mooi afgewerkte rand komt. Dit doe je aan allebei de kanten, zodat je als het ware een soort van zak krijgt.

Als je deze “zak” binnenstebuiten keert, en je dus het goede patroontje aan de buitenkant gedaan hebt, krijg je al een beeld van je uiteindelijke tas. Hierna vouw je de 5 cm die je niet mee genaaid hebt om naar de binnenkant zodat je een mooi afgewerkte bovenkant krijgt, zonder dat de stof gaat rafelen. Als je dit allemaal gedaan hebt ben je eigenlijk al een heel eind en hoef je alleen de hengsels nog maar te maken. (Tenzij je keperband gebruikt natuurlijk, dan kan je dit stuk overslaan).

Om de hengsels te maken pak je de 2 stukjes stof, die je als het goed is aan het begin al geknipt hebt. En deze speld je vast ongeveer in het midden van de stof zodat je het aan het einde vast kan naaien.

Dan krijg je als het goed is gewoon een dikke lange strook (met het patroon goed, bij de hengsels hoef je de stof niet perse om te draaien, het kan natuurlijk wel maar het stoort niet als je het niet doet. Als je dit keer 2 gedaan hebt, kun je ze vast gaan naaien aan de “zak” die je gemaakt hebt. Dit doe je ongeveer 8 cm van de zij-naad af aan allebei de kanten, dan heb je de hengsels ongeveer in het midden. Je naait ze vast in een vierkantje met een kruisje erin, dit ziet er leuk uit maar blijft ook heel stevig zitten. Speldt de stroken dus vast op de plek waar jij dat mooi vind. En dan naaien maarrr. Om een vierkant te maken ga je gewoon elke keer met je naald de stof in en naai je een lijntje, in de hoek til je je voetje op en draai je je stof en zo ga je door tot je een vierkantje krijgt. Hier in maak je een vierkantje door een schuine lijn van punt naar punt te maken. Als je een lijntje gedaan hebt, knip je je garen af en zet je naald op een nieuw punt waar je weer een schuin lijntje maakt naar de andere punt. Als je dit keer 4 gedaan hebt (4 hengseluiteinden) ben je al klaar. En heb je een super leuke tote bag die je voor alles, maar dan ook letterlijk alles kan gebruiken. Simpel toch?!

Groetjes Marit

Volg me ook op mijn Social Media!
Volg me ook op mijn Social Media!

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op