Damesmode Dames Plussize Mode katoen Blogger Steffie

Saraste top van Stonewashed katoen

4 juni 2020

Een wijde mouwloze blouse met een gerimpelde volant als kers op de taart! De dagen zijn langer en warmer, de zomer komt eraan! Tijd om onze luchtige stofjes erbij te pakken en aan de slag te gaan voor zomerse kleding. Al ben ik een wintermens en mag het voor mij snel kouder worden!

Saraste top van Named Clothing

Ik ben fan van boeken van Indie Designer (patroon merken die zelfstandig zijn) met verschillende naaipatronen erin. Zoals het boek van Named Clothing. In het engels is het “Breaking the pattern”, maar in het Nederlands verkrijgbaar als “naaien Scandinavische stijl”. Named Clothing is van 2 Finse zusjes, die ontwerpen in echte Scandinavische stijl: simpele lijnen, maar modern en elegant.

Het leuke van dit soort boeken is dat het vaak uit een aantal patronen bestaat, mer verschillende opties om te variëren. Ook staat een duidelijke werkwijze bij, met fotos en tips & tricks. Het boek begint bij een tas en gaat van simpele projecten naar steeds ingewikkelder en nieuwe technieken zoals een spijkerbroek of een jas.

Dit boek is zeker een aanrader, voor beginners en gevorderden, helaas gaat de maatvoering niet tot grote maten en val ik ook hier in de laatste maten. Ook een belangrijk aandachtspuntje, de naadtoeslag zit erbij in de patronen, en dit is 1cm! Uit het boek heb ik gekozen voor de mouwloze Sarate top met een gerimpelde volant. Voor de Saraste top zijn verschillende opties, een blouse met lange mouwen, een jurk en de top die ik gemaakt heb.

Stonewashed, oftewel gewassen, katoen

Stonewashed stof is van 100% katoen, wat een soort kreuk effect heeft. Handig, want je hoeft niet zo hard te strijken. Als iemand commentaar heeft op de kreukels, dan kan je gewoon zeggen “dit is stonewashed katoen, dat hoort zo, weet je dat niet?”. Het is ook wat stugger dan poplin katoen, maar valt nog wel soepel. Ik heb gekozen voor de kleur Rusty, een mooie aardse oranje tint. Dit soort kleuren doen mij meestal denken aan de herfst maar het kan ook voor zomerse kleding gebruikt worden.

Zo maak je de Saraste top van Named Clothing

Om de gerimpelde volant te maken wil het boek dat je het patroondeel/de stof dubbel vouwt en dan rimpelt, zodat je een nette afgewerkte vouw hebt zonder zomen. Het is natuurlijk fijn dat deze volant soepel blijft anders valt het niet mooi. Ik vond deze stonewashed katoen daar net iets te stug voor, daarom heb ik de volant als enkele laag verwerkt: op deze manier valt het heel goed!

Hiervoor heb ik het patroon op de vouwlijn doorgeknipt. Dit is een rechte lijn wat de recht van draad lijn wordt. Leg het nieuwe patroon deel ook zó op de stof, dat deze lijn ook kaarsrecht de recht van draad volgt. Ik heb een klein knipje in de stof gezet, en deze vervolgens verder gescheurd. Bij stoffen zoals katoen met rechte wevingen, scheurt het verder over een rechte lijn. En voila, een rechte lijn waaraan je de volant kan leggen.

Je kan dit nog omzomen met een klein zoompje. maar ik wilde juist het onafgewerkt laten. Daardoor kan je de zoom laten rafelen, en omdat je de stof recht op de draad hebt, loopt deze rafel rand gelijk over de hele volant.
Dit geeft een wat stoere, speelse look aan je blouse, en zorgt dat de volant soepel blijft.

Omdat de zoom onafgewerkt is kan dit wel verder uitrafelen. Ik vind dat zelf niet erg, ik heb het zelfs expres wat verder al gerafeld. Omdat het recht van draad loopt, zal dit gelijk over de hele lengte gebeuren. Mocht je dit niet willen, kan je op bijvoorbeeld 1 cm stikken zodat het niet verder kan rafelen.

Het is een losse top die erg wijd valt. Ik draag het op een spijkerbroek voor de foto’s, maar ook ingestopt in een rok is een goede optie. De top is ook leuk met een klein riempje erom, voor wat extra aandacht naar je taille. Het idee dat vrouwen met een buikje wijdvallende kleding moeten dragen vind ik persoonlijk onzin. Leg juist nadruk op je taille, of creëer een illusie van een taille, bijvoorbeeld door dat kleine riempje en een wijdere rok.

De top vond ik wel wat wijd staan onder de armen, met ruime armsgaten. Ook vraagt het patroon de armsgaten af te werken met stretch biaisband, maar biaisband kan je ook makkelijk zelf maken van je stof. Je knipt stroken stof op de bias, en met behulp van een handig biaisbandmaker (ook te koop bij Budgetstoffen.nl) en een strijkbout heb je zo matchende biaisband. Zeg nou zelf, dat ziet er toch veel mooier uit!

In het kort

Patroon: Saraste top, van Naaien scandinavische stijl

Maat: 8

Stof: Stonewashed katoen in kleur Rusty

Tijd: 1 dag

Aanpassingen: Ingenomen onder de arm.

Fijn: Snel gemaakt, en leuk accent door de gerimpelde roes

Minder fijn: Erg wijde armsgaten

Vaker maken? Ja, een versie zonder roes, altijd handig een basic bloesje.

Eindoordeel: Leuk! De stonewashed katoen draagt prettig met warme dagen en de kleur van dit bloesje is erg mooi.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties