Odette kostuum

Odette, een Zwanen Princess Kostuum

Zwanenprincess was één van mijn favoriete films toen ik klein was en ik ben altijd verliefd geweest op Odette haar jurk. Dit jaar heb ik besloten om deze eindelijk te maken. Ik heb me grotendeels gehouden aan het originele ontwerp van de jurk, maar heb er wel mijn eigen twist aan gegeven met kant en details.

Materiaal:

10 meter wit chiffon

8 meter wit viscose

8 meter wit kant

2 meter dupion zijde donker zeeblauw

2 meter wit keperkatoen 

1 blinde rits wit 25 cm

1 meter plak en vouw om vlieseline wit 

1 pakje plakvlies wit

elastiek

borduurgaren

nestelringen

garen

 

Het maken van de rok en het naaien van een perfecte rolzoom

Om wat voor reden dan ook begin ik altijd met de rok als ik een kostuum maak. Dat geldt ook voor mijn Odette jurk. De rok bestaat uit 3 verschillende lagen. De binnenste laag is een heerlijk zachte Viscose van Budgetstoffen. Dit was de eerste keer dat ik met deze stof werkte, maar ik ga hem zeker vaker gebruiken. De stof is heel zacht, valt mooi en is lekker luchtig. Wel schijnt hij een klein beetje door. Dit is iets om rekening mee te houden als je ooit van plan bent deze stof ook te gebruiken. Over de Viscose laag zit een laag Chiffon die ook van budgetstoffen is. Ik gebruik chiffon ontzettend vaak in mijn kostuums, omdat het een hele mooie soepel vallende stof is, die voor kostuums een echt fantasy gevoel geeft. De bovenste laag van de jurk is een prachtige bruidskant die ik op Etsy gekocht heb.

De onderste 2 rokken zijn beide hele cirkel rokken met een sleep aan de achterkant. Ik heb mijn eigen rok patronen getekend, maar ik weet zeker dat hier ergens wel patronen voor online staan. Naaipatronen.nl is een erg goede plek voor het vinden van patronen.

Het in elkaar zetten van de rok spreekt redelijk voor zich. Ik naai altijd eerst de zijnaden aan elkaar vast. Mijn Odette rok heeft een blinde rits in de zijkant. Hier heb ik in de zijnaad een stuk voor open gelaten. De onderkanten van mijn Viscose en Chiffon rokken zijn afgewerkt met een rolzoom. Een goede rolzoom naai je als volgt:

 

Je begint met het persen van een zoom die tussen de 5 mm en 1 cm breed is. Ik reken meestal 2 cm zoom aan de onderkant als ik af wil werken met een rolzoom. Bij het maken van een strakke, dunne rolzoom is persen met de strijkbout heel belangrijk. Met de strijkbout kan je er goed voor zorgen dat de stof mooi rond vormt. Als je meteen gaat naaien, zie je allemaal treklijnen aan de onderkant van je zoom en dat ziet er niet mooi uit. Als je de zoom geperst heb, naai je hem vast redelijk dichtbij de rand van de stof. Ik naai meestal 3 mm van de rand af. Als deze eenmaal vastgenaaid zit, ga je het deel van de zoom dat nu niet vastgenaaid zit afknippen, zo dicht op het stiksel als je hem kan knippen.

Na het afknippen van de extra stof moet je de zoom nog een keer terug persen met de strijkbout. Door dit te doen breng je de ronding van de rok er nog duidelijker in en verstop je de rafelrand van de stof in de zoom. Vandaar dat deze zoom ook een ‘rolzoom’ heet. Na het persen ga je dit nog een keer vastnaaien. Deze keer gebruik ik meestal het eerdere stiksel, die nu aan de binnenkant te zien is als indicatie van waar ik moet naaien. Als je de tweede zoom te dicht naar de buitenkant stikt, is er een kans dat de stof niet goed vast zit en de rafel rand weer naar buiten vouwt.

 

Nadat mijn onderste twee rokdelen afgewerkt waren, ben ik aan de kanten rok begonnen. De wordt op een andere manier geknipt dan een gebruikelijke cirkelrok. Ik had namelijk de onderkant van de stof nodig aan de onderkant van mijn rok, dus moest mijn rok anders knippen om dit te kunnen doen. Ik heb opgemeten wat de omtrek van de zoom aan de onderkant van de onderrokken is. Toen heb ik gekeken hoeveel van het kant ik hiervoor nodig had. Ik heb het uiteindelijk geknipt zoals op deze foto te zien is.

De kanten bovenlaag is dankzij de manier van knippen toch een hele cirkel rok, ondanks dat hij uit redelijk rechte patroon delen geknipt is.

Ik heb alle kanten patroondelen aan elkaar genaaid. Daarna moest ik ervoor zorgen de rok aan de onderkant overal goed zou vallen. De rok was nu namelijk overal 150 cm lang, waardoor ik er aan de voorkant over was gevallen. Deze heb ik korter gemaakt door de stof in de taille omhoog te trekken tot de onderkant van de rok precies op de grond viel. Dan is het een kwestie van de extra stof eraf knippen en rimpelen tot hij precies gelijk is met de taille van de onderrokken.

Ik heb daarna de taille van alle 3 de rokken aan elkaar geregen met rijgdraad, zodat ik ze van mijn paspop kon halen zonder dat alles zou verschuiven.

Mijn tailleband voor op de rok bestaat uit een laag keperkatoen met een laag chiffon en een laag kant eroverheen, zodat deze mooi bij de rest van de rok zou passen. Aan de binnenkant strijk ik altijd de tailleband vlieseline die ik ook van Budgetstoffen heb. Deze geeft heel veel stevigheid aan de tailleband en geeft ook heel makkelijk aan waar je zoom zit en waar de tailleband gevouwen wordt.

Ik heb vervolgens de tailleband aan de rok vast gezet, mijn rijgdraad eruit gehaald en een blinde rits in de zij naad gezet.

Odette rok
Het lijfje

Nadat mijn rok af was, ben ik begonnen met het maken van het lijfje. Het lijfje van Odette is de reden waarom ik dit kostuum wilde maken. Er zitten hele mooie details op en het de mouwen zijn super fluffy. Ook voor mijn lijfje heb ik mijn eigen patroon getekend. Ik heb mijn basis grondvorm gebruikt met 0 cm toevoeging. Dit was de eerste keer dat ik een het patroon voor een lijfje met baleinen zelf heb getekend, dus een paar testversies waren nodig om te kijken of alles goed zat. Mijn eerste testversie was veel langer dan het lijfje moest zijn. Daarnaast stond midden voor af bij mijn buste en was de taille niet strak genoeg. Ook sloot het lijfje te goed aan achter, terwijl ik een ‘lacing gap’ met een modesty panel mooier eruit vind zien.

Ik heb de onderkant van mijn lijfje een stuk korter gemaakt, 2 centimeter van midden achter afgehaald en heb de buste en de taille ingenomen. Na al deze aanpassingen heb ik een 2e testversie gemaakt die al een heel stuk beter zat. Het enige dat nu nog aangepast moest worden was dat mijn buste nu juist iets te klein was, maar dat was een aanpassing waar geen 3e testversie voor nodig was.

 

Nu ik mijn aangepaste patroon had, kon ik beginnen aan het echte lijfje. Als ik een lijfje met baleinen maak bestaat deze minimaal uit 2 lagen. Een laag keperkatoen aan de binnenkant, tegen m’n lichaam aan. En een ‘fashion layer’ voor de buitenkant. Keperkatoen is een hele goede stof om voor korsetten en lijfjes te gebruiken, omdat het ontzettend sterk is en een mooie vorm geeft.

In het geval van Odette heb ik het op dezelfde manier opgebouwd, alleen bestond de fashion layer uit meer dat 1 laag stof. Ik wilde het kanten effect van de rok door laten gaan in mijn lijfje, dus voor de fashion layer heb ik een laag keperkatoen, chiffon en kant op elkaar geregen en heb deze tijdens het naaien behandeld als één laag. De voering van het lijfje was ook een laag keper katoen. Alle baleinen van dit lijfje kwamen op de plekken waar ook naden zaten. Ik heb daarom 1.5 cm naadtoeslag geknipt aan mijn lijfje en heb deze 1 cm van de naad af nog een keer vastgenaaid, zodat de naadtoeslag automatisch ook baleinentunnels werden. Hierdoor hoefde ik deze niet nog extra te maken.

Ik heb met rijgdraad de fashion en lining lagen van mijn lijfje aan elkaar geregen, zodat deze goed tegen elkaar bleven zitten. Daarna heb ik de baleinen op de juiste lengte geknipt en heb deze in het lijfje geschoven. Ik gebruik altijd een mix van plat staal en spiraal baleinen bij het maken van lijfjes en korsetten. Plat staal om de nestelringen aan de achterkant. Hier zijn vrij sterke baleinen voor nodig. Dit is omdat er veel spanning staat op de nestelringen, omdat het lijfje of korset hier wordt aangeregen. Door aan beide kanten van de ringen sterke baleinen te plaatsen, wordt er wat van de spanning weg genomen. Het zorgt er ook voor dat, ondanks het strakke inrijgen, de achterkant van het lijfje goed in vorm blijft. De rest van het lijfje bestaat uit spiraal baleinen. Deze zijn een stuk meer soepel dan plat staal en geven een hele mooie vorm.

De volgende stap was het binden van de randen van mijn lijfje. Hiervoor maak ik altijd mijn eigen biaisband. Hoe ik dit doe leg ik uit in de blogpost over hoe ik mijn Rapunzel kostuum gemaakt heb. Ik heb met de hand mijn eigen nestelringen genaaid voor de sluiting van het korset en toen was een groot deel van het lijfje al af.

Toen de basis klaar was, ben ik de blauwe details op het lijfje gaan maken. Voor deze details heb ik een Dupion Zijde gebruik. Deze stof is heel rijk van kleur en behoudt mooi de vorm waar je het in brengt. Het is echter wel een vrij fragiele stof en rafelt heel erg. Ik heb hem afgewerkt op de lockmachine. De zijde details op de voor en achterkant van het lijfje zijn gewoon 2 aan elkaar genaaide rechthoeken die ik een beetje geplooid heb en vast genaaid op het lijfje.

De schouder bandjes zijn 2 lange stukken keper katoen met dupion zijde erop vastgenaaid. De keperkatoen heb ik gebruikt omdat de dupion zijde zelf niet sterk genoeg is om de mouwen omhoog te houden.

Odette lijfje
Odette testversie 1
Odette testversie 2

De mouwen

De mouwen zijn zeker het leukste onderdeel van Odette haar jurk. Ik ben begonnen met een basis mouwpatroon. Die heb ik vervolgens verticaal doorgeknipt op 4 verschillende plekken en heb 4 cm extra ruimte gelegd tussen de doorgeknipte stukken. Door dit te doen wordt de mouw een stuk wijder en krijg je dat pof effect. De bovenkant van de mouw is een pof mouw, dus ik heb de kop van de mouw ook wat hoger getekend na het uitvouwen van de stukken. Hoe hoger je de kop van de mouw tekent, hoe hoger deze omhoog komt te staan.

De mouw bestaat uit 4 verschillende delen die aan elkaar gemaakt zijn met tunnels. Het bovenste deel van de mouw is een pof mouw. Deze is gemaakt van dezelfde dupion zijde als op het lijfje. Omdat de mouwen een stuk sterker moesten zijn dan de zijde op het lijfje, heb ik deze beplakt met vlieseline. Hierdoor bleven de mouwen een stuk mooier in hun vorm staan en zijn ze sterker.

De 2 volgende mouw delen zijn 2 witte pof delen. Deze heb ik gemaakt van een laag chiffon en een laag kant, net als de rok en het lijfje. Deze 2 stoffen heb ik met rijgdraad op elkaar geregen, zodat de stoffen niet zouden verschuiven tijdens het naaien.

Het laatste mouwdeel is een volant bij de pols. Hiervoor heb ik alleen een laag kant gebruikt.

Deze delen zijn allemaal aan elkaar gemaakt met tunnels die ik gemaakt heb van de dupion zijde. Deze tunnels heb ik precies even lang gemaakt als de mouw delen waar ze aan vast gemaakt werden. Nadat alles aan elkaar genaaid zat, heb ik de plek van mijn arm gemeten waar de tunnels zouden komen en heb vervolgens elastiek geknipt met die afmetingen. Die elastieken heb ik door de tunnels heen getrokken, waardoor de vanzelf smaller en gepoft werden.

Daarna was het een kwestie van de kop van de mouw smaller maken met 2 rimpeldraden tot deze in het armsgat zouden passen en vastnaaien.

 

De taille sjerp

Odette heeft ook nog een soort van sjerp om haar taille heen die bij elkaar gehouden wordt door een gouden broche. Deze was heel erg simpel om te maken. Het zijn 2 lange rechte stroken van dupion zijde die ik aan elkaar genaaid heb aan de achterkant. De sjerp wordt aan elkaar gehouden door een vintage broche die ik bij de Etsy winkel North East Vintage gekocht heb.

 

En toen was mijn Odette kostuum helemaal af! Ik heb er ongeveer 2 maanden over gedaan om haar te maken, maar ik heb er ook wel ruim de tijd voor genomen. Ik ben heel trots met hoe ze er nu uit ziet en kan niet wachten om haar een keer naar een evenement te dragen.

Odette mouw
Odette lijfje
Odette lijfje

Wil je meer van mijn werk zien?

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Typ hier een pakkende titel

En vertel hier in een paar zinnen waar deze blog over gaat, ter introductie en wat maakt dat mensen verder gaan lezen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt.

Plaats hier de tekst van de blogster.

Let op: geen schuin gedrukte tekst, dit zie je aan de voorkant met een gekke balk. Wat schuin gedrukt is vet maken.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui.

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante. Etiam sit amet orci eget eros faucibus tincidunt. Duis leo. Sed fringilla mauris sit amet nibh. Donec sodales sagittis magna. Sed consequat, leo eget bibendum sodales, augue velit cursus nunc, quis gravida magna mi a libero. Fusce vulputate eleifend sapien. Vestibulum purus quam, scelerisque ut, mollis sed, nonummy id, metus. Nullam accumsan lorem in dui. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; In ac dui quis mi consectetuer lacinia.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui.

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante. Etiam sit amet orci eget eros faucibus tincidunt. Duis leo. Sed fringilla mauris sit amet nibh. Donec sodales sagittis magna. Sed consequat, leo eget bibendum sodales, augue velit cursus nunc, quis gravida magna mi a libero. Fusce vulputate eleifend sapien. Vestibulum purus quam, scelerisque ut, mollis sed, nonummy id, metus. Nullam accumsan lorem in dui. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; In ac dui quis mi consectetuer lacinia.

Wil je meer van mijn werk zien?

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op