Blogger LiekecanvasNaaitechniekenKussensHuis & Tuin

Hoe maak je een kussenhoes met ritssluiting?

By 5 augustus 2019 No Comments

In dit volgende blog ga ik jullie leren hoe je een kussenhoes kunt maken met een blinde rits.

Een kussenhoes is heel simpel om te maken, maar een kussenhoes met (blinde) rits is wat lastiger.

Ik maakte mijn hoes voor een tuinstoelkussen en begon met het opnemen van de maten. Het kussen van de tuinstoel is vierkant en heeft de maten 50x50cm. Omdat het kussen een rits heeft, heeft het ook middenstukken. Deze middenstukken zijn 50x5cm. In 1 van de 4 middenstuk wordt de rits ingewerkt. Mijn kussenhoes is volgens dezelfde methode gemaakt.

Maten met naad:

 

Voor -en achterkant:                         52x 52 cm       2x knippen

Middenstuk:                                     52x 7 cm         3x knippen

Middenstuk voor rits:                        52x 4,5 cm      2x knippen

De volgende materialen heb je nodig om dit kussenhoes te kunnen maken:

 

Je begint met de 3 middenstukken. Deze maak je aan elkaar zodat het een lange strook wordt. Vervolgens ga je de rits in het laatste middenstuk inzetten.

Hiervoor gebruik je een blinde ritsen voetje. Bij het inzetten van een blinde rits is het de bedoeling dat je net langs de tandjes af naait. Het blinde ritsen voetje zorgt ervoor dat de tandjes zo wordt weggeduwd dat de naald er precies langs afgaat. Om het voor jezelf makkelijker te maken is het slim om de rits al een keer vast te naaien met een normaal of gewoon ritsen voetje.
Als de rits er netjes inzit maak je het middenstuk waar de rits inzit vast aan de andere 3 middenstukken zodat het een vierkant wordt.

Omdat mijn rits te lang was, naaide ik de rits mee in de naad. Om de rits steviger te maken stikte ik een paar keer voor en achteruit. Vervolgens kun je het stukje wat over is afknippen zodat de rits mooi op lengte is.

Doordat alle middenstukken aan elkaar zitten, vormt er een vierkant. Dit vierkant maken we nu vast aan de bovenkant van de hoes. Je speldt de goede kanten stof van de middenstukken tegen de goede kant stof van de bovenkant helemaal rond. Als je dit gaat naaien stop je ongeveer 1 cm voor het einde. Vergeet niet de aan -en afhechting om vervolgens de volgende kanten te naaien. Als de bovenkant aan de middenstukken vast zit, kan ook de onderkant vast gemaakt worden. Dit gebeurt op dezelfde manier als de bovenkant. Vergeet hierbij niet dat je de rits een klein stukje openhoudt, dit om de hoes om te kunnen keren. Dit herhaal je 4x tot de hele bovenkant eraan vastzit. Als dit gebeurd is, kan op dezelfde manier ook de onderkant eraan bevestigd worden. Vergeet niet dat je de rits een klein stukje moet openhouden! Via deze opening kun je de hoes van binnen naar buiten keren. Als ook de onderkant eraan zitten, kan de hoes omgekeerd worden.

 

Het kussen kan erin en dan is de hoes klaar voor gebruik!

Wil je meer van mijn werk zien?

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op