Herenmode viscose Blogger Steffie Naaitechnieken

Herenoverhemd (Inclusief de Burrito methode)

22 augustus 2019

Rozen zijn rood,
Op deze stof zitten er ook witte bij,
Dit overhemd heb ik gemaakt voor mijn man,
Nu nog eentje voor mij!

Meer over de stofkeuze

Je weet zeker dat het een geslaagd naaiproject is als je er hele slechte rijmpjes voor gaat schrijven. Ik beloof dat ik dit niet vaker zal doen. Één van de meest romantische bloemen, rode rozen. En hoe ontzettend leuk is deze viscose stof, met een prachtige rozen print. Zo af en toe maak ik wel eens wat voor mijn man, en hij vond deze rozen stof erg mooi. Het werd een overhemd met een reverskraag, voor een meer casual look.

 

Een overhemd met een staande kraag kan natuurlijk ook, maar viscose valt heel soepel, en je moet dan goed de kraag verstevigen. Mijn voorkeur gaat uit naar katoen voor staande kragen, en viscose voor bij een reverskraag.

 

Viscose draagt vooral in de zomer erg fijn. Het is zacht, soepel, en koel.
Het valt mooi naar beneden en is daardoor geschikt voor heel veel kledingstukken, zoals jurken, bloesjes, overhemden of zelfs een leuke broekrok (zoals mijn eerder gemaakte winslow culottes).

McCalls 6613 en McCalls 7206 patroon

Voor dit overhemd heb ik 2 patronen in elkaar ge-frankenstein-t. Omdat mijn man ook in de grote plusmaten valt, valt hij buiten de maatvoering van veel patronen. Er zijn dus weinig opties die ik voor hem kan gebruiken. De 2 patronen die ik gebruikt heb zijn McCalls 6613 en McCalls 7206. M6613, een unisex patroon die tot een grote maat gaat, dit patroon vormt eigenlijk het grootste deel van dit overhemd. M7206 voor de kraag en een gedeelte van het voorpand wat ook een deel van de kraag vormt. 

 

Het voordeel van McCalls 6613 is dat deze een schouderstuk, oftewel een “yoke” heeft en een plooi waardoor er wat extra ruimte in komt zonder dat het veel te ruim over de schouders wordt. Uiteindelijk heeft al dit geplak en geknip een goed zittend overhemd opgeleverd.

 Dit heb ik al een tijdje geleden gedaan, dus helaas geen fotografisch bewijs over hoe ik dit heb gedaan. Het is niet erg lastig, ik heb het voorpand gedeelte van M7206 het voorpand van M6613 gelegd, en zo een nieuw voorpand getekend. De kraag is van M7206 en de rest allemaal van M6613. Duidelijk toch? Pas jij, of degene voor wie dit overhemd is, in een kleinere maat dan hoeft dit natuurlijk allemaal niet en kan je gewoon M7206 gebruiken.

De Burrito techniek

De burrito methode is een trucje om de yoke/schouderstuk van een overhemd netjes te kunnen naaien. Natuurlijk gaan er meerdere wegen naar Rome, en is dit niet DE manier op dit te doen. Maar voor mij is dit een nette manier om het schouderstuk netjes te naaien, zodat alle onafgewerkte naden tussenin de lagen stof gesandwicht zitten.

 

Om te beginnen, naai je eerst de plooi in het achterpand. Ik heb gekozen voor een stolpplooi. Strijk deze plat.

Speld het achterpand op het schouderstuk, goede kanten tegen elkaar en naai dit vast. Dit noemen we even het bovenste schouderstuk. Speld nu het andere yoke deel vast op de binnenkant van de stof, met de goede kant van het schouderkant tegen de binnenkant en naai dit vast. Dit noemen we het binnen schouderstuk. Strijk beide schouderstukken naar boven.

Let op dat je stikt op dezelfde stiklijn, anders zie je je stiknaden als je overhemd klaar is. We willen juist geen stiknaden zien!

 

Speldt de voorpanden op het binnen schouderstuk, met de goede kanten tegen elkaar en stik de naad. Zorg dat het bovenste schouderstuk vrij hangt en niet mee gestikt wordt.

Nu gaan we de burrito vouwen. Leg het shirt voor je, met de voorpanden naar je toe. Rol dan de voorpanden en het achterpand op richting de schoudernaden. Het bovenste schouderstuk rol je niet mee en blijft liggen. Rol de panden strak op! Want je gaat nu het bovenste schouderstuk over die panden heen aan de schoudernaden vastspelden. Vandaar de term “burrito”.

Let op bij het stikken van de schouderstukken dat je niet de voorpanden meestikt, en weer op dezelfde naad stikt zodat je geen stiksel ziet bij je eindresultaat. 


Trek door de nekopening het shirt eruit en TADAAA! Strijk het netjes plat en bewonder het resultaat. Alle naden en rafelrandjes zijn netjes weggewerkt.

Flat Felled Seam

Om alle naden netjes af te werken en het overhemd eruit te laten zien alsof het zo uit de winkel komt, zijn de zijnaden en armsgat afgewerkt met een “flat felled seam” of een “platte naad”.

Er bestaan zelfs speciale machinevoetjes hiervoor! (die heb ik helaas niet)

Het kost wat even wat extra werk, maar het resultaat altijd erg netjes. Je ziet geen onafgewerkte naden, en het geeft een luxe afwerking.

 

Speld je stof met de goede delen tegen elkaar en stik de naad op 1.5cm naadtoeslag.

Kijk naar welke kant je de naad wilt invouwen.

Bij de mouwen wil je de extra stiklijn niet op de mouw hebben en bij de zijnaden wil je de 2e stiklijn op het achterpand.

 

Knip van één kant de naadtoeslag (van de kant waartoe je de naad wilt hebben) af tot 0.5cm. De andere kant laat je 1.5cm.

Vouw de lange naadtoeslag dubbel over de korte kant heen en speld vast. Maak het jezelf wat makkelijker, zeker bij de mouwen, en strijk deze naad voordat je gaat stikken. Stik dicht langs de gevouwen rand.

Deze naad wordt ook gebruikt voor jeans voor wat extra stevigheid. Maar het kan ook gebruikt worden voor kledingstukken die je 2 kanten kan dragen, omdat de naad binnenin ook netjes afgewerkt is.

 

Voor een extra “casual feel” heb ik houten knoopjes gebruikt. Met mijn nieuwe naaimachine en automatische knoopsgaten gaat dat lekker snel! Het onderste knoopsgat doe ik altijd horizontaal (ipv verticaal zoals de rest). Dit zorgt ervoor dat dit knoopje er niet zo makkelijk uitschiet als je zit.

Het overhemd valt wijd, en ook de schoudernaden hangen lager dan een business overhemd. Dit hoort natuurlijk bij deze stijl.

Mijn man is blij en ik ben tevreden met dit mooie overhemd.

Conclusie

Patroon:                      McCalls 6613 & McCalls 7206

Maat:                          McCalls 6613: XXXL & McCalls 7206: 48

Stof:                            Viscose Digital Red/Beige roses on black

Tijd:                             4 dagen

Aanpassingen:              Een combinatie van de 2 patronen voor kraag en voorpand

Fijn:                             Een reverskraag is makkelijk dan een staande kraag

Minder fijn:                  Het patroon is heel “casual” en niet geschikt voor business overhemden die een strakkere pasvorm hebben

Vaker maken?              Ja! Dit is het standaard patroon wat ik gebruikt voor mijn man

Eindoordeel:                 Mooi en stijlvol overhemd! Ik wil er ook één!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties