Bij deze blogs gaan we deel voor deel een Cosplay kostuum maken!

Cosplay is de kunst van een 2D tekening vertalen naar een 3D kostuum op eigen lichaam. Hierbij komt niet alleen naaiwerk van pas maar ook verf en detail werk!
Ik hoop in de blogs wat meer te kunnen vertellen wat hier allemaal bij komt kijken!
Het eerste deel van het maken van dit kostuum is het t shirt!

Benodigdheden:
– 1.5 meter punta di roma in geel
– Wit strijkvinyl
– Foam
Klittenband
– Gele garen
– Zwarte, witte, oranje en gele verf
– Eventueel voor het verven een airbrush met kleuren wit, zwart, geel en oranje.

 

 

Bij dit soort designs zie je vaak heel veel lagen kleding. Ik vind het zelf makkelijk om te werken van de onderste laag naar de bovenste laag. Wanneer je een kleding stuk over een ander kleding stuk aan wilt doen is het handig om zeker te weten dat alles er ook echt onder past en je geen probleem krijgt met te strakke mouwen bijvoorbeeld.
In dit geval is het gele T-shirt de onderste laag. Ik heb gekozen om de Punta Di Roma te gebruiken hiervoor.
Voor een T-shirt is het fijn als de stof rekbaar is, om deze makkelijk aan en uit te trekken. Hierdoor is er geen rits of andere sluiting  nodig! De stof zelf is ook lekker dik, waardoor je geen last zult hebben van eventuele onderkleding als een (sport)BH die zichtbaar zullen zijn.
Punta is in heel veel leuke kleuren en patronen te krijgen, dus een perfecte stof om een comfortabel en makkelijk T-shirt te maken!

Om een patroon te maken voor dit shirt gebruiken we een basis t shirt van de zeeman. Deze knip je los aan alle naden, om zo de patroon delen te krijgen die gebruikt zijn voor dit t shirt. Deze patroon delen zijn nog niet op maat, dus om te zorgen dat alles goed past zoals gewenst is het handig deze over te trekken op een proef stofje, waar we de afmetingen kunnen aanpassen.
In dit geval heb ik het natuurlijke middel van het shirt wijder gemaakt, om mijn eigen middel minder te laten opvallen.  Bij deze stap kunnen ook de mouwen op lengte worden gemaakt.

Na de patroondelen in de proef stof te hebben aangepast is het tijd om ze uit te knippen en aan elkaar te naaien met 1 CM naad, om zo een proefmodel te hebben. Een proefmodel is een prima manier om te kijken of de gemaakte patronen ook echt vallen zoals gewenst!
Bij een shirt naaien vind ik het zelf fijn om eerst het voor en achterkant helemaal aan elkaar te naaien, zowel de zij naad als de schoudernaad. Hierna naai ik de mouw dicht, zodat er een koker ontstaat. Hierna is het een kwestie van de mouwen bevestigen aan het shirt en voilà, een proefmodel!

Wanneer het proefmodel goed zit, kunnen we deze gebruiken als patroon voor op de stof. Ik haal graag het proefmodel weer helemaal uit elkaar om het proefmodel zelf te gebruiken als patroon, in plaats van alles nog een keer over te tekenen op patroon papier, maar dit is een eigen keuze!

Voor een t shirt hebben we 1 keer het achterpand nodig, 1 keer het voorpand en 2 keer een mouw.
Ook voor het echte t shirt zetten we eerst het voor en achterpand aan elkaar.

Als afwerking heb ik gekozen voor een simpele overlock. Deze is te maken met een overlock machine. Eventueel kan een zigzag steek ook gebruikt worden aan de randjes.
Voor we de mouwen aan het voor en achter pand zetten werken we eerst de zijnaden, schoudernaden en de naad van de mouw af met de overlock.
Als deze netjes zijn afgewerkt zetten we de mouwen aan, en werken ook deze naad af met de overlock.

De onderkant van het shirt, de neklijn en de mouwen werken we ook af met de overlock! Over de neklijn en de mouwen komt later nog een extra deel, dus deze kunnen we zo laten. Voor de onderkant slaan we de zoom 1 keer naar binnen en naaien we deze vast, zodat de locksteek aan de buitenkant niet meer te zien is.
Om de letters op het shirt te krijgen gebruiken we Strijk vinyl.
Knip het strijk vinyl op maat en leg deze met de niet glimmende kant op de stof. Ga hier met een strijkbout overheen net zo lang tot het vinyl vast zit aan de stof. Laat deze afkoelen en trek langzaam de plastic laag van het vinyl af. En tada!
Het laatste detail wat we erop gaan maken zijn de foam deeltjes!
We knippen eerst een foam deeltje op maat. Zodat deze precies op de neklijn en de mouwen past. Op dit foam deel plakken we kleine vierkantjes gemaakt van hetzelfde foam.
Deze vierkantjes kun je eventueel schuren zodat ze een mooie afgeronde rand hebben.
Wanneer de foam delen goed vastzitten lijmen we aan de hele achterkant van het foam klittenband.
De andere kant van het klittenband naaien we op de mouwen en de neklijn. Let op dat je de klittenband in de nek niet in 1 stuk naait maar in delen. Dit zorgt ervoor dat de neklijn nog steeds rekbaar is!
Foam kun je niet gelijk verven met acryl verf. Deze moet net als veel andere materialen eerst een basis laag krijgen. Voor dit gebruik ik een houtlijm, die we met een kwast aanbrengen op het foam.

Om alles af te maken gaan we het shirt verven om op het plaatje te lijken! Deze verf techniek noemen we ‘cell-shading’.

Om te beginnen maken we de schaduwen en lichte grote delen op het shirt. Dit is het makkelijkst te doen met een airbrush om lijnen te vermijden, maar kan ook gedaan worden met een kwast. Probeer de lichte en donkere delen te zetten waar normaal de schaduwen op kleding ook vallen. De foto is een heel goed uitgaan punt!
Om het af te maken gaan we veel zwarte lijnen zetten, en een paar witte lijnen zoals op de foto. Zet deze vooral in vouwen van de kleding, en de naden.

 

Het eerste deel van het kostuum is af! Het leuke van het eerste deel af hebben is de motivatie die je krijgt! Op naar het volgende deel, het blousje!

Wil je meer van mijn werk zien?

Lees hier de andere blogjes van het Handsome Jack Costume!

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op