Het laatste deel van de ‘onderkleding’ zoals ik dat graag noem, het gilet!

Voor dit gilet gaan we niet alleen voor het eerst voering gebruiken, ook het aanzetten van koppelgespen en een zakje hoort hierbij!

Benodigdheden:
– 2 meter jeans Hiroki Bronze
– 0.25 meter zwarte reststof (in dit geval katoen)
– 0.25 meter restje bruin nepleer
– 4 koppelgespen
– Bruine en zwarte garen
– Zwarte, witte en bruine stof verf
– Eventueel voor het verven een airbrush met kleuren wit, bruin en zwart.
De stofkeuze wordt bij de volgende kledingstukken iets ingewikkelder. Bij het maken van kostuums denken we niet alleen aan hoe de stof eruit ziet, maar ook of de stof past in het tijdperk en de omgeving van het karakter. Het spel Borderlands kan omschreven worden als een ‘post-apocalyptische’ wereld. In een wereld als deze, zullen veel stoffen voorkomen die een stootje kunnen hebben!
Voor het gilet leek hierdoor Jeans een goede oplossing! Jeans is lekker warm, stevig genoeg om wat te verdragen en heeft een mooie ruwe uitstraling!

Voor het patroon gaan we nogmaals een gekocht kledingstuk gebruiken, een mannen gilet. Deze trekken we weer over op de proefstof en passen we aan op onze maten.
Ook verkorten we het originele gilet. In dit design kunnen we zien dat het gilet een stuk boven de heuplijn al stopt. Ik heb gekozen hem net onder de taille te laten stoppen.
Wanneer iets precies in de taille valt, zullen vrouwelijke vormen meer uitkomen, en dit willen we juist voorkomen!

Het Gilet wordt strakker gemaakt dan de andere kledingstukken, vooral rond de borst. We gebruiken het gilet om de borst vorm weg te drukken.

Wanneer je deze goed passend hebt gemaakt in de proefstof knippen we de patroon delen uit in de echte stof. Aangezien we ook aan de voering gaan beginnen, knippen we de volgende delen uit.
2 keer de achterkant en 4 keer de voorkant.
de helft hiervan zal de buitenstof worden, de andere helft de voering!
Om wat extra’s toe te voegen aan het design gaan we van het kleine design op de borst een paspelzak maken! Doe dit voor de voering erin zit!

We beginnen door 2 vierkantjes te knippen uit het zwarte katoen.
Hiervan beplakken we er 1 half met vlieseline. Op de vlieseline teken je de zakingang, in dit geval 6 centimeter. We maken van de buitenstof een klepje. Maak 2 delen, en beplak deze met vlieseline. Naai deze op elkaar vast en bevestig deze aan de bovenkant van de zakopening.
Stik de stof aan de goede kant van de buitenstof met 1 lijn onder de zakingang vast. Knip deze open, en trek de stof door de zakingang. Met de schuine knipjes zorgen we ervoor dat de opening mooi open gaat vallen.
Stik de 2 delen aan de binnenkant vast, en je hebt een zakje! Door het klepje van de buitenstof zal deze alleen zichtbaar zijn wanneer je hem open doet! Vergeet dit klepje niet te beplakken met vlieseline!

Eerst naaien we van de voering, en van de buitenstof de delen aan mekaar, zowel de zijnaden als de schoudernaden. Zo hebben we een complete voering die aan elkaar zit, en een complete buitenkant.
Om de voering eraan te zetten spelden we de stoffen met de goede kant op elkaar. Hierna naaien we de voorkant, onderkant en een deel van de nek lijn vast zodat de voering aan de buitenstof zit. Laat bij de nek een kleine opening van 5 centimeter los!
Door de opening trekken we beide stoffen binnenste buiten, zodat de goede kanten van de stoffen weer zichtbaar zijn!
De kleine opening naaien we dicht met een blinde steek!

 

 

Nu zit de voering er al bijna in!

Als laatste naaien de armsgaten aan elkaar. Hiervoor doen we hetzelfde als bij de blouse. We vouwen de voering en bovenstof naar binnen, en spelden deze vast. Daarna topstitchen we deze aan elkaar!
Als extra detail voegen we een topstitch toe aan de rand van het gilet. Deze gaat vanaf de nek, langs de zijnaad, langs de ondernaad en terug naar de nek. Naai deze ongeveer op 1 CM afstand van het einde!

Als laatste moet er nog een sluiting in!
De koppelgespen bestaan uit 2 delen, de gesp zelf en de bevestiging. Knip 4 langere delen zwart leer, en 4 kortere delen. De Kortere delen bevestigen we aan de gesp zelf, de langere delen worden de sluiting.

De Sluiting en de gesp zelf  kunnen op het leer worden bevestigt met een tang. Druk de sluiting en de gesp  goed om het leer heen!
Op het design is te zien dat de gespen niet allemaal aan dezelfde kant zitten, maar om en om. Meet de sluitingen goed af en bevestig het leer met de hand aan het vest!

Als laatste gaan we net als  de andere kledingstukken het gilet verven!
We beginnen weer met een donkere schaduw van zwart, en een lichte schaduw van licht bruin.
Na de schaduwen zetten we de zwarte en witte lijnen in alle naden en vouwen! Vergeet de gespen niet mee te verven!

Het laatste deel van de onderkleding pas ter helemaal bij! En het heeft zelfs iets wat veel kostuum onderdelen niet hebben, een klein zakje!
Hierna is het tijd om te beginnen aan een deel wat veel mensen moeilijk vinden, de broek en riemen!

Wil je meer van mijn werk zien?

Lees hier de andere blogs van Handsome Jack Costume!

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op