Een deel van het kostuum wat simpel lijkt maar heel veel details bevat!

We gaan niet alleen werken aan de broek, ook de riemen met veel details komen aan bod! Om nog iets extra’s toe te voegen gaan we een lichtje in de riem bouwen!

Benodigdheden:

– 1,5 meter  Linnen Donker Grijs – 17
– 0.5 meter rest stof leer bruin
– 0,25 Rest stof zwart katoen
– 2 diamantjes, in dit geval van giethars.
– Stukje doorzichtig plastic
– Blauwe nagellak
– Eva foam 2 mm
– Led stripje waterdicht  1 meter en 3 batterijen
– 4 kleine gespen, 1 grote gesp
– grijze en zwarte garen
– Zwarte, witte, grijze en bruine stof verf
– 4 drukknoopjes
klittenband
– broekrits 12 cm zwart
– Ijzerdraad
– Eventueel voor het verven een airbrush met kleuren wit, bruin, grijs en zwart.

Voor de broek heb ik gekozen om een Linnen Katoen blend te gebruiken. Te veel soorten Jeans vind ik heel chaotisch overkomen op 1 kostuum, en aangezien ik een mooie jeans in mijn hoofd heb voor het jasje, en het gilet ook al een Jeans is gaan we voor Linnen deze keer!
Linnen heeft een mooie ruw uiterlijk en past heel mooi bij Jeans. Door de katoen blend past deze stof ook heel mooi bij het katoenen bloesje!
Er zit geen stretch in, wat ideaal is voor een broek als deze!

Om het basis patroon te gebruiken heb ik het patroon McCall 7554 gebruikt. Ook al is de vorm en de lengte van het broekje niet wat we zoeken, de patronen van cosplayer Yaya han zitten bij mij altijd als gegoten! Veel basis patronen zijn niet gemaakt voor vrouwen met veel vormen en een klein middel. De Yaya han patronen zijn hier perfect voor!

We gebruiken hiervoor het legging patroon. We verlengen de pijpen, en maken deze wijder zodat de beenvorm niet goed te zien is. Ook zetten we aan de voorkant een rits patroon erin!
Wanneer je je patronen gaat testen in proefstof, kijk goed of de achterkant van de broek niet te strak zit. Als een broek mooi strak zit bij de kont, zal de vrouwelijke vorm niet goed uitkomen, iets wat we willen vermijden! Zorg dat je broek aan de onderkant ruimte heeft voor een zoom van 5 centimeter!

 

Knip alle delen uit het Linnen. Uiteindelijk heb je van linnen 2 keer de achterkant, 2 keer de voorkant en een tailleband.  Eerst naaien we de zijnaden aan elkaar!

Voor we verdergaan met de broek in elkaar zetten gaan we de zakken aan de zijkanten erop zetten.
Knip 2 vierkantjes van het zwarte katoen en stik deze zo aan elkaar dat je een zakje krijgt, Dit wordt de voering van de zak.
Van het linnen maken we de buitenzak. Naai een driehoek vorm uit het linnen en naai deze met de goede kanten op elkaar. Draai deze binnenste buiten en de klep is er! Maak ook een vierkant van het linnen en naai ook deze aan elkaar voor een zakje.
We gaan de voering met een top stitch vastzetten aan de 2 delen van de zak. Hierdoor blijft de opening mooi en heeft de zak een ruw uiterlijk.
Wanneer de voering erin zit kan de zak, met dezelfde topstitch aan de broek worden vastgemaakt.

 

 

Als laatste naaien we met de hand een drukknoop op de klep om de zakken dicht te maken!
Doe hetzelfde aan de andere kant van de broek en je hebt twee zakken!

Als volgende kunnen we de rits erin zetten!
Hiervoor gebruiken we een normale broekrits van 12 centimeter.
Voor de plaatsing van de rits kijken we naar mannen broeken. Voor nette pantalons zit de rits namelijk links en niet rechts zoals bij een vrouwen pantalon! Dit heeft vooral te maken met vroeger, waar de dienstmeisjes hielpen de vrouwen aan te kleden, dus alles in spiegelbeeld was.
Aangezien het karakter waarvoor we gaan, Jack, een super rijk en best verwend iemand is, heb ik gekozen dit ook in deze broek te doen! Ook al is het technisch gezien geen pantalon!

 

Voor de onderzoom van de broek gaan we blind stikken zodat we geen naad krijgen aan de onderkant. Na het blind stikken even goed strijken!

 

Als laatste voor de broek is de tailleband en de Riemlussen.
Eerst stikken we de tailleband op de broek. Leg de band met de goede kant van de stof op de goede kant van de broek en stik deze vast. Strijk hierna de zoom open en strijk de band ook in 2. Stik hierna de andere kant vast, precies in het stuk waar de broek en de tailleband naad zit. Hierdoor zal de naad wegvallen!

Voor de riemlussen knippen we 10 keer kleine stukjes stof. Deze stikken we op elkaar en vouwen we binnenste buiten voor de lusjes.  Deze stik ik er graag met de hand op, met kruis patroontjes! Stik ze alleen aan de buitenkant van de tailleband vast, niet helemaal erdoorheen! Zo heb je geen draadjes aan de binnenkant die zichtbaar zijn.

Tijd voor de riemen!
Voor de riemen hebben we het zwarte nep leer!
De riem zelf knippen we op maat en we zoomen alle randjes 1 keer om. In totaal hebben we 4 riemen. De riem om het middel, de riem om het bovenbeen en de twee riemen die het holster aan het been vasthouden aan de voor- en achterkant van de middel riem.
Al deze riemen zitten met gespen vast. De grote gesp gebruiken we aan de voorkant van de middel riem. De 4 kleine gebruiken we om de riemen vast te klikken aan het holster. De riemen die lopen vanaf het holster naar de middel riem stikken we aan de riem vast precies op de naad van de zoom die er al zit, zodat er geen extra stiksels te zien zijn.
Om de belt buckle te maken gebruiken we het foam en het giethars diamantje. De diamant kun je aan de achterkant schilderen met nagellak voor een mooie glans. Doordat deze doorzichtig is zal de nagellak er mooi doorheen te zien zijn!

 

Het holster zelf maken we ook van foam! Probeer als je werkt met foam zoveel mogelijk delen 3D te maken in plaats van erop te tekenen.

Deze foam stukken verven we uiteindelijk met acrylverf en zetten we dezelfde lijnen op als op de rest van de kleding.
Als detail gaan we een LED strip toevoegen.
Het gele gedeelte aan het onderste deel van de holster is een klepje! Deze kan open zodat we een batterij in de holster kunnen verstoppen.
De diamant en het plastic verven we met nagellak blauw, zodat deze mooi licht doorlaat. We plakken de LED strip op het gele stuk, en doen hierna het plastic eroverheen. Maak een gaatje in het foam zodat de batterij verbonden kan worden met de strip!
Als laatste verbinden we een ijzerdraad van de riem naar de zak op de zijnaad van de broek. Doe een stukje klittenband op het foam en op de broek om deze makkelijk weer los te halen!

Als laatste gaan we alles weer verven!
Voor de schaduw en lichte delen voor de broek gebruiken we zwart en licht grijs. Voor de riem gebruiken we zwart en licht bruin. De lijnen in het zwart en wit doen we er ook weer bij!

 

En de broek is ook compleet! Nu is het kostuum draagbaar, ook al is deze nog niet af! Volgende keer gaan we kijken naar het laatste kledingstuk, het jasje! Later zullen we ook de schoenen behandelen!

Wil je meer van mijn werk zien?

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Lees hier de andere blogjes van het Handsome Jack Costume!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op