Kerst Damesmode Avondkleding/Feestdagen pailletten Blogger Karin Handige Tips

Gouden jasje van XL Paillettenstof

3 november 2020
Paillettenstof

Gouden jasje van XL Paillettenstof

Ben je op zoek naar een leuke outfit om tijdens de feestdagen te dragen? Er is geen beter moment om je in lekker feestelijke glinsterende pailletten te kleden!

Het vergt wel wat extra geduld en techniek om met pailletten te werken, maar met deze tips kom je een heel eind en loop jij straks ook te schitteren in je outfit!

Een super sierlijk en feestelijk jasje! Dit jasje is niet alleen voor de feestdagen, maar kan het hele jaar op feestjes of andere gelegenheden gedragen worden, hoe leuk is dat!

 

Wat is paillettenstof?

Pailletten zijn kleine schijfjes die op kledingstukken of accessoires genaaid worden. Ze worden ook wel lovertjes genoemd, of sequins in het Engels. Meestal glanzen ze, maar er zijn ook matte varianten te vinden. Bij pailletten-stof zijn ze genaaid op een stof. Dit kunnen verschillende stoffen zijn, maar in de meeste gevallen is het een soort van tule.

Bij de XL pailletten zijn de lovertjes ook aan tule bevestigd. Deze bevat best wel wat stretch voor extra draagcomfort. Doordat de pailletten vast zijn genaaid met een doorzichtige draad die een beetje op visdraad lijkt, prikt de binnenkant van de stof een beetje en kun je het beter voeren. Zelf gebruikte ik hier de tricot voeringstof voor.

Pailletten naaien

Tips voor het werken met pailletten

Pailletten naaien vergt nogal een speciale aanpak. Dit zijn de tips die ik je kan geven na het maken van mijn jasje:

  • Het allerbelangrijkste: je naald of de pailletten kunnen wegschieten als je er over heen naait, dus draag een veiligheidsbril!
  • Bij de XL pailletten kon ik er wel doorheen naaien, maar dan blijven de pailletten in de naden steken. Je moet de pailletten daarom dus met de hand, een voor een verwijderen van de plaatsen waar je de patroondelen aan elkaar naait.
  • Omdat het zo arbeidsintensief is, kun je het beste een patroon kiezen met weinig naden. Ik gebruikte een patroon uit Burda Easy 03/2020. Het jasje is cropped en valt wijd waardoor ik geen figuurnaden nodig had.
  • Omdat de stof prikt aan de achterkant kun je het kledingstuk het beste voeren. Door een voering werk je het ook meteen mooi af.

Mijn schitterende jasje van XL paillettenstof!

Voor mijn jasje gebruikte ik de champagnekleurige XL paillettenstof met tricot voeringstof in gebroken wit.

Wat ik erg fijn vond aan de stof is dat hij rekt, zodat je wat meer speling hebt voor de pasvorm. Het kostte me behoorlijk veel tijd om alle pailletten in de naden te verwijderen, maar omdat het XL pailletten zijn ging dat gelukkig weer wat sneller.

Voering jasje

Voordat ik aan het jasje begon had ik een visie in mijn hoofd van een kort, gouden jasje met opgerolde driekwart mouwen en hij is precies geworden zoals ik had bedacht! Omdat de pailletten vrij zwaar zijn, valt hij ook mooi naar beneden. Het was dus een flinke klus, maar ik vind het resultaat zo leuk dat ik het de tijd dubbel en dwars waard vond!

 

Pailletten jasje
Pailletten

Dit jaar zullen de feestdagen heel anders uitpakken dan voorgaande jaren.
Daarom ben ik benieuwd: ga jij toch iets leuks voor jezelf maken voor kerst en oud & nieuw?
Laat het onderaan deze blog weten door een reactie achter te laten!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties