Stretch KatoenBlogger EmmaHandige TipsNaaitechniekenCosplay & Fantasy

Geverfde legging van stretchkatoen

By 23 augustus 2019 No Comments
Ozge van een webcomic gemaakt door @InCaseArt

Het is een stukje maatwerk, wat zorgt voor een verbluffend eindresultaat!

Voor een cosplay van Ozge had ik een rood/zwart gestreepte met gradiënt legging nodig, laat dat nou net te specifiek zijn om in de winkel te vinden wat doe je dan? Juist: zelf verven.

Meestal is stretchstof heel lastig te verven, omdat het vaak synthetisch is en dus de verf slecht vast houdt. Katoen daarentegen is daarvoor het beste geschikt, daarom is de stretchkatoen ideaal als je een strakke outfit nodig hebt met een patroon dat je niet kunt vinden.
Benodigdheden:

  • Amsterdam Textielverf, in een potje niet de poeder variant.
  • Stretch katoen 
  • Kwast
  • Spons
  • Emmer
  • Naaimachine (+ lockmachine)
  • Strijkijzer
Om de goede kleur te krijgen heb ik eerst twee proeflapjes geverfd, zo wist ik wat het effect van de verf was op de kleur en de stof. Ik raad dit ook aan te doen.

Voor het patroon heb ik een broek patroon gebruikt en die lichtelijk aan de klein kant geknipt, iets te veel is ook niet erg aangezien je het altijd kleiner kunt maken om het strakker te laten zitten.

Ik heb elk stuk eerst gelockt met mijn lockmachine, dit kan ook met een zigzag of een locksteek aan de buitenkant van elk stuk.

Ik heb op een groot oppervlakte vuilniszakken gelegd, en heb de lappen één voor één nat gemaakt in een emmer. Ik heb de lap eerst uit gewrongen zodat het niet druipt, maar wel overal vochtig is. Leg de lap met de goede kant naar boven (pas op dat je niet 2x de zelfde kant maakt, hang eventueel labels aan elk stuk vast met veiligheidsspelden waarop staat welk deel van het patroon het is).

Voor het verven heb ik eerst de gradiënt aangebracht met een spons en een kwast. Ik begin bij het donkerste gedeelte, waar ik verf op aanbreng met een kwast en veeg daarna met een spons snel omhoog. Dus veel verf aan de onderkant en dat omhoog vegen zodat er die overloop ontstaat. Houdt de stof goed strak want vouwen in de ondergrond of stof zorgen voor strepen die je er lastig uit krijgt.

Let op! De kleuren lijken donkerder als het nat is, dus soms moet je een beetje meer gebruiken dan je gevoel je ingeeft.

Na het gradiënt heb ik de stof een klein beetje laten drogen (dit kan door wachten of met een föhn), en daarna heb ik de strepen aangebracht. Vochtige stof laat dingen uitlopen, een effect wat ik juist wel wilde, maar als je dat niet wilt kan je het beter laten drogen tussen het verven door.

De stoffen heb ik vervolgens buiten laten hangen. Zorg ervoor dat je ze met de richting van het gradiënt mee hangt, anders is er een kans dat de verf naar één kant toe trekt.

Als de stof droog is, strijk alle panelen goed, dit zorgt ervoor dat de verf er beter in vast trekt.

Voor het naaien heb ik de onderkant eerst omgezoomd, de pijpen genaaid, het kruis vast gezet en als laatste de band aan de bovenkant er aan vast gemaakt.

Photo by Rob Jaspers, Presscoat Photography

Wil je meer van mijn werk zien?

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op