Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!

Een eerste blog vraagt om een feestelijke start dus maak ik een feestslinger. Dit is een ideaal project voor de beginnende naaister. Ik werk met kleurige katoentjes en verbind ze samen met een wit biaisband. In onderstaand blogje laat ik zien hoe je die slinger maakt en biaisband bevestigd.

Wat heb je nodig?

Katoen voor de vlaggen (5 * 30 cm stof) en biais voor de slinger zelf (+ bijpassende garen).

Dit is een ideaal project om je restjes katoen (& restjes garen) op te gebruiken, het enige dat je dan moet kopen is 5 meter biais.
Voorbereiding

Vermits het hier gaat om terugkerende patronen (nl de driehoeken) maak ik deze eerst in karton, inclusief naadwaarde. Op die manier kan ik snel het patroon overnemen op mijn stof om te gaan knippen. Een papieren patroon kan ook maar dan moet ik deze telkens vastspelden vooraleer ik knip of overteken en ik wil liever snel mijn driehoeken klaarhebben.

Bij het knippen van de stoffen moet je altijd goed kijken naar de richting van je stof. Als je een tekening of patroon hebt ook goed kijken dat je tekening rechtop staat en dat deze tekening in het midden van je vlag komt. Werk je zoals mij zonder tekening moet je gewoon zorgen dat alles in de juiste richting geknipt wordt. De lijn met de pijl is hier mijn hulplijn, die moet evenwijdig met de stofvouw of de zijlijn.

En nu knippen maar. Om een slinger te maken met 20 vlaggen heb je 40 driehoeken nodig.

Driehoekjes stikken

En nu het leuke werk: van stof en garen en mooie slinger maken.

De eerste stap is alle driehoeken maken: speld de driehoeken aan elkaar: goede kanten op elkaar en we stikken beide zijkanten aan elkaar

Vooraleer we gaan keren moeten we het overschot van de top afknippen zodat we een mooie punt hebben van onze vlag. Mocht ik dit niet doen dan hebben we veel stof op een kleine oppervlakte en krijgen we een bolle onderkant in plaats van een punt.
Eens gekeerd kun je op een millimeter van de rand nog een sierstiksel geven, dit zorgt voor een propere afwerking en minder strijkwerk bij het uithalen van de slinger op een volgend feestje. Zonder dat extra stiksel kan de vlag nog verschuiven en heb je geen mooie effen vlag.

 

Afwerking

Ik stik eerst alle vlaggen vast met een hulpstiksel op de open biais. Dat hulpstiksel gebruik ik om ervoor te zorgen dat de driehoeken niet verschuiven bij.

Ik heb 5 cm gelaten tussen 2 driehoeken door.
Als laatste stiksel plooi ik de biais in 2 en werk ik de slinger mooi af op een mm van de rand.
Naast driehoeken kun je allerhande andere vormen gebruiken voor je slinger zoals rechthoeken, halve cirkels of waarom niet met cactussen of lama’s, geen idee is te gek.

En nu is het tijd voor een feestjeuh!!!

Bekijk hier mijn website!

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op