Een jaren 40 geïnspireerde jas

Ik heb altijd al een keer een jas voor mezelf willen maken en deze winter was het zover. Ik vond op Pinterest een foto van een prachtige jas uit 1940 en deze is de uiteindelijke inspiratie geweest voor mijn eigen jas. Met een prachtige wollen mantelstof van Budgetstoffen heb ik mijn eigen winterjas kunnen maken. In deze blogpost ga ik met jullie delen hoe ik dat gedaan heb.

Patroontekenen

Sinds September zit ik op de modevakschool en hier zijn we heel actief bezig met patroontekenen. Voor mijn jas heb ik dan ook mijn eigen patroon getekend op mijn eigen maat. Patroontekenen is echt heel handig om te kunnen als je kleding op eigen maat, maar ook op de maat van anderen wilt maken. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Patroontekenen is echter wel moeilijk om te doen. Daarom raad ik het sterk aan om iets van een cursus of opleiding te volgen als je écht goed wil leren tekenen.

Op mijn school, Danckaerts, werken we met onze eigen patroontekenmethode. Hiervoor hebben we een aantal boeken, waaronder het boek dameskleding en lingerie. In dit boek staat onze basisgrondvorm voor dameskleding. De methode die wij gebruiken voor het tekenen van onze patronen werkt met 3 verschillende coupenaden die van het bustepunt naar de schouder, de zij en de heup lopen. Deze coupenaden worden weggevouwen of verplaatst. Door dit te doen worden andere geopend en krijg je uiteindelijk een goed passend patroon.

Ik heb een foto gemaakt van het patroon dat ik getekend heb voor mijn jas, maar omdat veel mensen waarschijnlijk niet hun eigen patronen kunnen tekenen, heb ik ook al bestaand patroon gevonden die erg op de jas lijkt die ik heb gemaakt. Klik hier voor het patroon! Mijn jas is alleen iets minder wijd in de mouwen en is iets meer getailleerd in het middel. Maar dit zou je zelf eventueel nog aan kunnen passen aan het bestaande patroon.

Proefmodellen

Ondanks dat ik al veel geleerd heb over patroontekenen, wilde ik toch zeker weten dat mijn jas goed zou zitten, vooral omdat ik nog nooit eerder een jas gemaakt had. Ik heb twee verschillende proefmodellen gemaakt om erachter te komen wat er verbeterd kon worden en of alles goed paste. In eerste instantie had ik een eendelige mouw getekend voor mijn jas. Ik kwam er na het maken van mijn eerste proefmodel echter achter dat deze niet genoeg vorm had om bij mijn jas te passen. Daarom heb ik er voor mijn tweede proefmodel voor gekozen om een tweedelige mouw te tekenen. Dit zijn mouwen die veel meer vorm hebben en die meestal gebruikt worden voor mantels. Ik weet eigenlijk niet waarom ik niet direct al voor deze mouw ben gegaan.

Ik raad het maken van proefmodellen altijd sterk aan bij moeilijkere projecten. Zowel als je een eigen patroon heb getekend als bij commerciële patronen. Bij een eigen patroon kan je altijd een reken- of meetfout gemaakt hebben en het is dus altijd goed om dit te checken. Commerciële naaipatronen worden bijna altijd gemaakt aan de hand van commerciële kledingmaten. Net als dat kleding in de winkel nooit 100% perfect past, is dat vaak ook met deze naaipatronen. Door het maken van een proefmodel kan je er achter komen waar de verbeterpuntjes zitten in je kledingstuk.

 

Het maken

Nadat ik mijn patroon geoptimaliseerd had, kon ik beginnen met het maken van de echte jas. Hiervoor heb ik 5 meter van de ‘Wol look mohair’ gebruikt in de kleur Winter Raspberry en 5 meter zwarte voeringstof.

Ik ben begonnen met het aan elkaar naaien van alle grote onderdelen van de jas. Hiermee zat het grootste deel van de jas al in elkaar. Eerst heb ik alle zijnaden aan elkaar genaaid en vervolgens de schouders. Ik heb hetzelfde gedaan met de voering van de jas. Het grootste verschil tussen het naaien van de buitenkant en de voering was dat de helft van het midden voor onderdeel geen voeringstof, maar van de wol gemaakt is. Deze dient als beleg voor als de jas eventueel open gedragen zou worden.

Nadat ik de grote lijnen van mijn jas aan elkaar genaaid heb, ben ik verder gegaan met het maken van de kraag. De kraag die op deze jas zit is een sjaalkraag. Dit houdt in dat er een naad zit op de onderkant van de kraag en dat het beleg aan één stuk is. Het aannaaien van de kraag was eigenlijk vrij simpel, ik heb gewoon goed naar mijn patroon onderdelen gekeken en heb het eerst gespeld om te kijken of alles op de goede plek zat.

Na het aan elkaar naaien van de jas, heb ik alle naden open gestreken. Ik heb hier voor de zekerheid een handdoek tussen gedaan, omdat ik de wol niet wilde verpesten met het open strijken van de naden. Vervolgens ben ik weer achter de naaimachine gaan zitten en heb de voering en de buiten jas aan elkaar genaaid. Hierbij heb ik goed opgelet dat ik de goede kanten op elkaar had liggen, zodat ik de jas vervolgens om kon keren, zodat alle naden aan de binnenkant verborgen worden. Ook hier heb ik weer goed opgelet dat alle belangrijke punten tegen elkaar aan zitten.

Zo begon de jas al echt ergens op te lijken. Ik heb hem even aan geprobeerd om te kijken hoe het er tot nu toe ongeveer uit zag en was erg tevreden. De wollen mohair look stof is echt prachtig en valt heel erg mooi. Na deze pas ronde ben ik de mouwen in elkaar gaan zetten. De tweedelige mouw heeft twee naden in plaats van één. Waar je bij een eendelige mouw één naad op de onderkant van je arm heb, die je vast zet aan de zij naad van het armsgat, heeft de tweedelige mouw twee naden die aan de zijkanten van de arm lopen. Ik moest dus goed opletten dat ik de goede punten van de mouw aan het armsgat vast zou zetten. Voor ik dat kon doen moest ik wel eerst de mouw in elkaar zetten. Dit was een kwestie van de zij naden dicht naaien en de onderkant omzomen.

De mouw in zetten gaat verder hetzelfde als elke andere mouw. Ik moest ze 5 centimeter inwerken, omdat de mouwen iets te groot waren voor in het armsgat. Dit heb ik gedaan door mijn naaimachine op de grootste streek te zetten en 2 lijnen te stikken langs de bovenkant van het armsgat, één op vijf mm vanaf de rand en één op een centimeter. Deze moet je niet aan- en afhechten. Dan kan je de twee draden op de bovenkant pakken en voorzichtig de stof rimpelen. Dit kan je doen tot de mouw dezelfde omtrek is als het armsgat.

Deze manier van rimpelen met twee draden werkt ook goed voor het inwerken van bijvoorbeeld lijfjes in de rok, de rok naar de omtrek van je middel en pofmouwen.

Daarna heb ik de mouwen in het armsgat vastgezet. Voor de zekerheid heb ik ze er eerst ingezet met rijgdraad, om te kunnen kijken of ze goed zitten. Dat zaten ze, dus toen heb ik ze er echt in vast gezet.

Nu is de jas al bijna af. Ik heb afgemeten waar ik de knopen op de voorkant ging zetten en heb deze aangezet. De jas heeft alleen maar twee knopen op de voorkant, dus deze stap was zo klaar. Het laatste dat ik nog moest doen was de onderkant omzomen. Ik heb op school geleerd dat als je de onderkant van bijvoorbeeld een jas of een rechte rok mooi om wil zomen, dat je dit het beste kan doen met de flanelsteek. Dit is een steek die eigenlijk onzichtbaar de stof omzoomd. Deze steek maak je door eerst je naadtoeslag goed te persen met de strijkbout. Als je een flanelsteek wil gebruiken is het aan te raden om ongeveer vier centimeter aan naadtoeslag bij te tekenen. Als je de naadtoeslag heb gestreken, vouw je ongeveer een centimeter van de toeslag terug, in de richting van je lichaam. Tussen de stof van de buitenkant en de rand van deze flap die je net heb terug gevouwen komt de steek. Uiteindelijk vouw je de centimeter weer terug en valt de steek helemaal weg. Bij het maken van de flanelsteek maak je eigenlijk steeds kleine kruisjes. Ik heb een foto bijgevoegd van hoe dit eruit ziet, want het is moeilijk uit te leggen. Je hecht eerst je draad aan. Dan steek je de naald een klein stukje rechtdoor op de stof van de buitenkant. Probeer hierbij zo min mogelijk stof van de buitenkant mee te pakken. Het beste is echt maar 1 of 2 draden. Dan steek je de naald een klein stukje terug en dan steek je hem schuin naar beneden, de vouw van de naadtoeslag in. Hier steek je de naald ook weer een stukje terug en gaat dan weer schuin omhoog. Hierdoor krijg je elke keer kleine kruisjes.

Na het afwerken van de onderkant was mijn jas helemaal af! Ik ben erg tevreden met het eindresultaat.

Wil je meer van mijn werk zien?

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op