Sommige items 'moet' je gewoon in je kast hebben hangen. Zoals deze leuke rok in keperkatoen!

Eigenlijk ben ik helemaal niet zo'n "rokken-mens". Jurken zijn veel makkelijker, je trekt het aan en klaar. Bij een rok moet je toch weer nadenken over wat voor shirtje erop kan, en 's ochtends vroeg werken mijn hersenen meestal nog niet zo optimaal dat ze dit soort moeilijke vraagstukken kunnen oplossen.
Maar nadat ik mijn madeleine rok voor budgetstoffen had gemaakt was ik toch om. Ik draag die rok zo vaak, dat ik meer wil hebben!

Jennifer Lauren Handmade is een indie designer die patronen ontwerpt in een vintage stijl. Helaas heeft zij geen plussize patronen, en val ik in de grootste maat (maat 20) De cressida rok is een veelzijdige rok, met 2 opties. Een dubbele rij knopen, of een enkele rij met leuke lussen voor een riem. Ik heb gekozen voor de enkele rij knopen. Allebei de opties hebben zakken in de zijnaad (joepie!). Het patroon is verkrijgbaar als PDF patroon.

 

Keperkatoen is een stevige stof en heeft geen rek. Door het kleine deel polyester kreukt het niet, maar draagt fijn en niet zweterig. Zwart is basic en kan altijd, maar het keperkatoen is verkrijgbaar in nog veel meer kleuren. Je kan het gebruiken voor nog veel meer projecten, zoals een broek of colbert, maar ook voor het bekleden van kussens.

Als je goed kijkt zie je dat deze stof schuin geweven is, dat is wel een aandachtspuntje bij het knippen, als je alles in dezelfde richting wilt hebben.

Voor een wat stoerdere look heb ik gekozen voor donkergrijze sierstiksel, en grijze knopen. Niet te opvallend, maar net genoeg om eruit te springen. Zo is de rok nog steeds veelzijdig en te combineren met veel andere kleuren.

Voor het sierstiksel heb ik jeansgaren gebruikt. Dit is een dikker garen dan je normale stikgaren, en zorgt dat het stiksel duidelijk zichtbaar is. Ik heb hiervoor ook een jeansnaald gebruikt, met een gewone naald werd het stiksel niet mooi.

Ook bij deze rok heb een aanpassing gedaan bij de tailleband. Standaard taillebanden zijn recht en sluiten vaak niet mooi aan in de rug. Door de taille band een curve te geven, heb je hier geen last van. Dit heb ik ook gedaan bij de Madeleine rok.

Omdat deze taille band al uit 2 delen bestond, 1 deel uit de keperkatoen en 1 deel voering, hoef je deze niet eerst dubbel te vouwen.
Knip de bovenste 1.5cm naadtoeslag eraf.

Verdeel de tailleband in gelijke afstanden, en knip de tailleband nét niet helemaal door. Zo hou je nog een “schaniertje” over en is het makkelijker werken. Hoeveel afstand je ertussen houdt is afhankelijk van hoeveel je de tailleband wil laten curven. Ik zou minimaal 2 per kant maken, dus 4 over de hele tailleband en dan de midden voornaad.

Daarna laat je de bovenkant met elkaar overlappen, en plak dit vast. Nu ook weer, de hoeveelheid dat je laat overlappen is afhankelijk van hoe je sterk je de curve wilt. Begin met 2/3 mm en kijk daarna of dit genoeg is.

Met een curved liniaal kan je eventueel nog de curve wat vloeiender laten lopen. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, teken je nieuwe curved waistband over op nieuw patroonpapier en teken de naadtoeslag aan de bovenrand er gelijk bij.

Knip deze tailleband 2 keer uit. Je kan dus voor de voering een andere stof nemen. Een leuk printje bijvoorbeeld, of gewoon effen stof in de zelfde kleur als je rok. Ik heb een zwart katoen genomen, zodat de tailleband minder dik word.
De rok is net niet een volle cirkel, dus valt ruim over de heupen. Met mijn lengte van 1.73 valt deze rok net op mijn knieën.

In de zomer draag ik vaak langere rokken, maar de rok is niet te kort. Ik heb zo’n vermoeden dat deze rok veel gedragen word in de herfst en winter, wanneer ik een panty aan heb!

In het kort:

Patroon: Cressida skirt van Jennifer Lauren Handmade. Verkrijgbaar als PDF

Maat: 20

Stof: keperkatoen in zwart, en 100% katoen zwart

Tijd: 2 dagen, het doorstikken kost wat extra tijd.

Aanpassingen: curved waistband

Fijn: simpel patroon, duidelijke instructies

Minder fijn: beetje aan de korte kant, misschien volgende keer verlengen

Vaker maken? Ja! Ik wil ook de andere versie maken.

Eindoordeel: Leuk! Fijne rok, draagt lekker. Word zeker een vaak gedragen item in mijn kleding kast.

Ps. De leuke top is de Hunter Top die ik eerder hebt gemaakt. Het shirtje heb ik in de rok gestopt.

Volg me ook op Instagram!

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op