Damesmode Dames Plussize Mode Punta di Roma Blogger Steffie

Coco Top

22 augustus 2019

Van vintage naar modern met de Coco Top

Ben je liefhebber van vintage kleding en patronen dan heb je ze vast wel voorbij zien komen. Op Pinterest of Instagram. Originele vintage patronen, met prachtige tekeningen. Ik ben er gek op, en kijk graag uren rond op Pinterest op zoek naar vintage patronen voor nieuwe ideeën.

Soms kom je zelfs tegen in een kringloopwinkel, maar je kunt ze ook kopen op etsy of ebay. Sommige zijn zelfs nog helemaal nieuw en ongebruikt! Maar vroeger hadden mensen toch een andere lichaamsbouw, en met mijn grote maat pas ik echt niet in de meeste vintage kleding.

 

Sommige van de “the big four” patroon merken (Simplicity, Vogue, McCalls en Butterick) brengen hun oude vintage patronen opnieuw. Het zijn dezelfde patronen en soms ook de couture naai-technieken (zoals Vogue) maar in een moderne maatvoering. Zo is een vintage patroon toch bereikbaar voor iedereen. Maar voor andere patronen moet je soms creatief zijn.

Op Instagram kwam ik iemand tegen die een patroon had voor een korte trui uit 1956. Vooral de wijde opstaande kraag trok mij aan. In het vintage patroon zelf ga ik niet passen, dus ik ging op zoek naar een modern patroon wat erop leek. Zo kwam ik uit bij de Coco top van Tilly and the buttons.

De Coco top is een jaren 60 stijl patroon voor een shirt en jurk. Maar het belangrijkste, het had de wijde kraag die ik zo leuk vond! Het shirt patroon is lang en wijd uitlopend, maar korter maken van een patroon is gelukkig zo gedaan.

Punta di roma is stretch stof, maar dikker dan een tricot. Het valt soepel en draagt fijn. Het is geschikt voor veel dingen, zoals een mooie wikkeljurk, of een jurk met een knoopdetail (zoals degene die ik heb gemaakt in een blauwe rozen patroon). Maar een comfortabele legging zou zeker ook kunnen! De punta di roma komt in veel kleuren en prints. Ik heb gekozen voor een effen zwarte print. Zwart is altijd goed en past overal bij.

 

Het aanpassen was zo gedaan. Het patroon heb ik op taillehoogte afgeknipt. De top moest kort genoeg zijn zodat het ook over een jurk gedragen kon worden. Doordat het shirt patroon al wijd van zichzelf is, krijg je ook het wijde effect zoals bij de trui die ik gebruikte als inspiratie.

Het naaien van de top is erg makkelijk. De beschrijvingen zijn erg duidelijk met genoeg foto’s en dit is een leuk project voor een beginnende naaister. Doordat punta di roma iets steviger is, naait het fijner dan een gewone tricot.

Ik heb zelf het grote gedeelte op de lockmachine gedaan, en de mouwen en zoom met de tweelingnaald. Het voordeel van punta de roma en de meeste tricot stoffen is dat het niet rafelt, dus mocht je geen lockmachine hebben is dat geen probleem. Neem een stretch steek of een lichte zigzagsteek. Vergeet je stretch naald niet!

 

Doordat punta di roma een dikkere stof is bleef de kraag mooi recht op staan. Bij een lichtere stoffen zal de kraag wat meer omvallen. Vind je coltruien niet lekker dragen, maar wel mooi? Dan is deze top met wijde kraag het patroon om te maken! Het valt wijd en niet strak om je nek, dus heel fijn als je het snel warm krijgt (zoals ik!).

Een comfy trui, die een leuke vintage vibe heeft en een heerlijke kraag! Mijn korte trui is gemaakt met een jaren 50 tintje in het achterhoofd, maar ook heel leuk als een jaren 60 jurk, of een moderne top die ook leuk staat op je spijkerbroek. Zonder kraag heeft de top ook een mooie halslijn.

Hier draag ik de coco top met mijn winslow cullotes

Mijn ervaring met dit patroon:

  • Patroon:  Coco Top van Tilly and the Buttons (verkrijgbaar die hun eigen site of naaipatronen.nl)
  • Maat:
  • Stof:  Punta di Roma in zwart, jacquard jersey of diamond jersey kan ook heel goed
  • Tijd: Een halve dag
  • Aanpassingen: Korter gemaakt
  • Fijn: Fijne hoge kraag, die niet strak zit
  • Minder fijn: De punta di roma is wat steviger zit en minder rekt, daardoor voelt het een beetje strak rond mijn armen. Daarom zal een Jacquard Jersey beter geschikt zijn.
  • Vaker maken? Ja dat denk ik wel, misschien in een langere versie die ik in een rok kan dragen.
  • Eindoordeel:  Fijne trui, en een makkelijk patroon.

Geschikt voor een beginner, en zo gemaakt. Leuk projectje als je een avondje niks te doen hebt!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties