stofsoorten

Wat zijn de eigenschappen van…

Chiffon aka Voile

Chiffon en Voile zijn dunne, doorzichtige, lichtgewicht stoffen die gebruikt wordt voor vanalles! Denk hierbij aan sjaals, jurken, blouses, ondergoed en sluiers. De stof word ook veel gebruikt voor avondkleding / galajurk of Arabische en Turkse kleding, bijvoorbeeld voor het maken van een takshita, met een mooie satijnen voering en afgewerkt met een mooie sfifa maakt u de mooiste feest jurken. De stof verkopen we ook veel voor een mooi vitrage gordijn, door de vintage uitstraling zal het zeker niet misstaan. Of wat dacht je ervan de stof te gebruiken ter decoratie van je huwelijk. Hiervoor verkopen we heel veel de kleuren gebroken wit en oud roze. Zwangerschapsjurken voor een fotoshoot worden er ook vaak van gemaakt en het is natuurlijk de ideale stof voor een hemeltje boven de wieg.

Chiffon, zoooo mooi, maar zoooo lastig om mee te werken!

Ben je een beginnende naaister? Laat deze stof dan nog even links liggen.

Zorg tijdens het knippen dat de stof zo recht mogelijk ligt. Dus leg het desnoods uit op de grond, het is een dunne en soepele stof: 1 windvlaagje en je stof ligt weer scheef. Je wilt natuurlijk niet met scheef geknipte patronen aan de slag. Leg er desnoods wat gewichtjes op, denk hierbij aan waxinelichthouders, blikjes, etc. Ook is het verstandig om geen spelden, maar naaiclips te gebruiken. Anders krijg je gaatjes in je stof, zonde!

Voordat je heel enthousiast begint te naaien aan je project. Probeer eerst even wat uit op een proefstukje. Hoe voelt de stof? Rimpelt het op? Kijk even of de draadspanning wellicht iets lager moet en de steeklengte wat kleiner, dit zal per naaimachine verschillen.

Gebruik het liefst een microtexnaald en helemaal ideaal is een nieuwe. Dit kan 60/8 of 70/10 zijn. Hoe lager het getal, hoe dunner de naald. Heeft je machine een bovenstransport, zet hem dan lekker aan. En ook het naaigaren is erg belangrijk. Ondanks dat goldmann ook hele goede garens heeft, adviseren wij hiervoor toch zeker gutermann of extra dun garen.

Als je gaat naaien, dan is het heel belangrijk om niet (zoals je gewend bent) lekker met je machine heen en weer te naaien om aan- / af te hechten. Je kan er beter met de hand een knoopje inleggen. De kans dat je machine de stof te pakken krijgt is namelijk heel groot. Ook mag je tijdens het naaien best een heel klein beetje aan de stof trekken, hem op spanning houden, zodat hij lekker onder je naaimachine doorgaat zonder te verschuiven. Wees hier wel voorzichtig mee trouwens, de weving van chiffon trek je snel uit z’n verband.

Wondertape is trouwens ook ideaal voor je naden. Wonder Tape is een geweldig hulpje bij het naaien van gordijnen, zomen en ritssluitingen. Deze dubbelzijdige kleeftape fixeert alles wat even tijdelijk moet worden vastgezet om iets aan-, in-, of om te naaien. Lastig vastspelden of vasthechten is zo voor goed verleden tijd. Verdwijnt bij het wassen!

TIP: Je kan ook een Engelse naad / French Seams gebruiken.

original_S_S_SS-AW-91

(bron foto: notonthethighstreet.com)

Alle naden bij een creatie uit chiffon zijn zichtbaar, dus je naad is een belangrijk onderdeel. Je kan een rolzoompje maken, zoals op de foto hierboven. Je hebt hier speciale voetjes voor. Je kan natuurlijk ook de naden eerst strijken en dan stikken, probeer even uit wat je fijn en natuurlijk mooi vindt!

Geduld, kennis van je naaimachine en een beetje techniek heb je wel nodig als je aan de slag gaat met chiffon, maar laat je niet afschrikken. Gewoon proberen. Koop wat extra stof, mocht het misgaan, dan heb je nog wat liggen en begin je gewoon weer vol goede moed opnieuw.

Blogs over Chiffon