Bootcovers voor Starguardian Xayah

Bij cosplay kom je vaak hele leuke uitdagingen tegen. Zo ook bij Starguardian Xayah. Zij heeft een soort schoenen aan die lijken op vogelpoten. Maar toch anders? Ze zijn ook heel shiny. Ik koos ervoor om 'bootcovers' te maken die ik dan over bestaande schoenen met hoge hak kon aantrekken.

Voor deze bootcovers koos ik voor een mooi glanzend imitatieleer. Ik gebruikte de kleur ‘cassis voor de covers zelf en ‘koper goud voor de gouden details.

Ik had al een paar schoenen met de perfecte vorm voor bij dit kostuum. Maar natuurlijk klopte de kleur niet en misten een hoop details.

Het maken van ‘bootcovers’ is dan een goed idee! Dan maak je een soort ‘hoes’ die je over je schoenen heen kunt schuiven wanneer je het kostuum wil dragen.

Natuurlijk is hiervoor eerst een patroon nodig. Om het patroon te maken wikkelde ik mijn voet (met de schoen aan) in plasticfolie en schilderstape, en daarop schetste ik dan hoe het patroon zou moeten zijn. Vervolgende knipte ik dit uit en maakte ik er een normaal patroon van op papier.

Ik knipte de patroondelen allemaal uit het paarse imitatieleer. Het leer is een beetje rekbaar, dus dat is ideaal voor dit project. Hierdoor is het straks makkelijker om de covers over de schoen te trekken en ze er ook weer vanaf te halen. Maar ondanks de stretch was het toch nog nodig om een rits in te zetten. Ik koos voor een blinde rits en gebruikte mijn speciale naaivoetje voor het naaien van blinde ritsen. (Ik gebruik een BERNINA 330 naaimachine)

Nu de rits er in zat, kon ik de boot cover verder in elkaar zetten. Ik naaide de twee zijkanten aan elkaar aan de voorkant.

Ik naaide de achterkant nog niet dicht, want ik wilde nog een detail op de voorkant naaien.

Hiervoor knipte ik een figuur uit hobbyfoam (2mm dik) en uit het imitatieleer ‘koper goud’ knipte ik hetzelfde figuur, alleen ietsje groter.

Met textiellijm lijmde ik het leer op het foam zodat het netjes zou blijven zitten.

Nadat de lijm was gedroogd, naaide ik het figuur op het paarse leer. Hiervoor gebruikte ik een leernaald in mijn naaimachine.

Uiteindelijk zag het project er dan zo uit.

Zoals je ziet, is de achterkant bij de hak nog niet vastgenaaid en zit er nog geen zool aan. Die twee dingen ging ik nu eerst vastnaaien.

Nu miste er nog een gouden detail aan de bovenrand van de bootcover. Hiervoor knipte ik weer een figuur uit hobbyfoam, en uit het gouden imitatieleer. Met textiellijm lijmde ik dit netjes vast en ik liet de lijm opdrogen.

Om het extra stevig te maken, en omdat het er mooi uitziet, stikte ik langs de randen, door het foam en imitatieleer heen.

Daarna stikte ik het gouden detail vast op de rand van de bootcover.

Wederom weer met behulp van een leernaald, en ook de boventransportvoet voor de naaimachine. Dit maakt het een stuk makkelijker om ‘moeilijke’ stoffen te naaien zonder dat ze onderling gaan verschuiven of rimpelen.

Natuurlijk moest ik even testen hoe de bootcover er uit zag op de schoen. Super cool toch? Ook maakte ik een paar paarse veertjes van vilt. Deze stak ik in de openingen van het gouden detail aan de rand van de bootcovers.

Het enige wat nu nog miste waren de klauwen/nagels. Deze heb ik gemaakt van EVAfoam, geschilderd, en vervolgens met contactlijm vastgelijmd aan de bootcovers. Om de onderkant van de zool te beschermen, plakte ik hier ook nog een zooltje op. Ook schilderde ik nog een klein beetje schaduwen op het leer om het nog wat extra ‘tot leven’ te laten komen.

En ze waren klaar om gedragen te worden bij mijn kostuum ‘Starguardian Xayah’!

Volg me ook op mijn eigen

Social Media!

Ruim assortiment stoffen!

Koop stoffen goedkoop online bij Budgetstoffen.nl! Heel veel keuze in stofsoorten, kleuren en dessins! Er worden bijna wekelijks nieuwe stoffen toegevoegd, dus blijf ons vernieuwde assortiment in de gaten houden!

Handige naaibenodigdheden

Naaigaren, naalden, elastiek, spelden, meetlinten, bandjes, kantjes, ritsen, knopen… Noem maar op, wij hebben het! Bekijk ons grote assortiment fournituren voor leuke prijsjes.

Goedkoop en veilig online bestellen!

Onze producten zijn scherp geprijsd, worden snel geleverd en betalen gaat via een veilige omgeving. Zijn er vragen? Bel ons, stuur een mail of een chatbericht. We helpen graag!

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op