Damesmode Dames Plussize Mode viscose Blogger Steffie Naaitechnieken

Maak de Hunter Tank top met Franse/Engelse naad

13 september 2019

Ik ben dol op de luipaard print en je kan nooit te weinig tops in de kast hebben hangen!

Als je het juiste printje hebt, dan hoeft het patroon helemaal niet zo bijzonder te zijn. Met simpele lijnen komt vaak juist het printje van je stof het beste uit, meer heb je niet nodig. Ik maakte deze tank top met een leopard viscose.

Het is geen geheim dat ik gek ben op luipaardprint. In alle soorten vormen en kleurtjes. Voor rokken, tops en truien of jurken. De meeste printjes die ik heb zijn de bruintinten van de luipaardprint. Daarom viel mij deze “sneeuw”-luipaard juist op. Het vertrouwde luipaardprintje maar net weer eventjes iets anders door de zwart/grijze print.

Viscose is een zachte katoenen stof die erg fijn is om te dragen. Voor in de zomer is deze enorm geschikt voor luchtige zomerjurkjes of culottes. Maar ook in de herfst of winter voor een mooie blouse of top.

De Hunter tank top van Jennifer Lauren Handmade is een korte top die op taillehoogte zit, en de voorpanden uitlopend in strikpanden voor een knoop. Heel leuk op een rok of een spijkerbroek met een hoge taille. De top is mouwloos en heeft 2 opties voor de breedte van de schouders en een optioneel borstzakje. Om te zorgen dat deze top mooi en soepel valt word deze op de bias geknipt. Je hebt dus ietsjes meer stof nodig dan je in eerste instantie zou denken (1.3m bij 150cm brede stof dus het valt nog mee!).

Ik wilde wat speciaals doen en de naden van deze top extra mooi afwerken. Daarvoor heb ik gekozen voor een Franse (of juist Engelse, net maar hoe je het kent) naad. Met deze naad verwerk je de naadtoeslag zo, zodat je geen rafelige randjes ziet, en het kledingstuk zelfs 2 kanten kan dragen. Ook heel mooi voor doorzichtige of kwetsbare stoffen zoals chiffon. Het kost wat extra tijd dan gewoon omzomen met je lockmachine, maar het uiteindelijke resultaat is het zeker waard.

De Franse/Engelse naad

  • Speld je panden met de “verkeerde” kanten tegen elkaar (dus andersom dan je normaal zou doen!)
  • Stik je naad op 1cm naadtoeslag.
  • Strijk de naad plat
  • Knip de naadtoeslag af tot 2/3 mm.
  • Vouw de panden nu met de goede kanten op elkaar en speld het vast.
  • Zorg dat je net gestikte naad recht loopt, en strijk het desnoods nog een keer plat.
  • Stik een naad op 0.5cm naadtoeslag.
  • En na nog een keer platstrijken is je Franse/Engelse naad af!

 

Uiteindelijk kan je best spelen met hoe breed je deze naad maakt. Als je maar uitkomt op de 1.5cm naadtoeslag. Bijvoorbeeld eerst 0.5cm stikken, afknippen, en de tweede naad op 1cm. Als het maar uiteindelijk 1.5cm wordt.

De armsgaten en halslijn werk je af met biaisband gemaakt van dezelfde stof. Budgetstoffen heeft daar handige hulpapparaatjes voor. Er wordt geadviseerd om bij dunne stof, zoals viscose, de biaisband iets breder te knippen dan de aangegeven maat omdat deze smaller word tijdens het strijken.

Het patroon legt ook uit hoe je dit biaisband verwerkt, en hoe je de naden en zoomen netjes afwerkt.

 

Door een klein beetje extra tijd en moeite heb je uiteindelijk een top die zo netjes is afgewerkt dat het zo uit de winkel gekomen te zijn. Ook leuk te dragen met een vestje in de wat koudere dagen!

Mijn ervaring met dit patroon:

In het kort:

Patroon: Jennifer Lauren Handmade Hunter tank

Maat:  Bust: 16 Taille: 20

Stofviscose leopard grey

Tijd: Halve dag, iets langer door de extra tijd voor de naden.

Aanpassingen: Geen

Fijn: Leuk en snel topje

Minder fijn: Geen optie voor mouwtjes

Vaker maken?  Ja! Leuk voor de zomer of met een vestje als het weer kouder word

Eindoordeel:  Leuk en makkelijk projectje. Met wat extra aandacht en tijd is deze ook tiptop afgewerkt

 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties